1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Koko perhe hurahti pienoismalleihin: Akvaariostakin tuli näyttelytila

Mikko-isästä se lähti, sitten innostus tarttui kaksospoikiin ja onnekkaan sattuman ansiosta perheen äitikin lämpeni pienoismalleille.

Mikko Väätäisen Spitfire-vesitaso oli esillä Kuopiossa pienoismallinäyttelyssä. Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Kuopiolainen Mikko Väätäinen on ollut pikkupojasta lähtien omien sanojensa perusteella "näpertelijä". Kun naapuriin muutti askarteluliike, pysähtyi Mikko koulusta tullessaan ihailemaan sen ikkunoita. Koska hän oli muutenkin kiinnostunut lentokoneista, myös ensimmäiset pienoismallit olivat lentokoneita.

Väätäisestä tuli isä vuonna 1999, ja kaksospoikien, Jannen ja Tommin, hoito vei kaiken ajan. Poikien hieman kasvettua Väätäinen aloitti mallien rakentelun uudestaan ja hänen poikansa seurasivat isän puuhia suurella mielenkiinnolla.

– Kävimme poikien kanssa Pohjois-Savon pienoismalliharrastajien näyttelyitä katsomassa ja silloin tuli kytö, että voisin itsekin tuoda malleja näytteillä. Ensimmäinen malli, jonka tein oli DC-3 (DO-10), joka putosi Juurusveteen vuonna 1978.

Kun kalat kuolivat, akvaariosta tehtiin pienoismallien näyttelytila.

Tuija Väätäinen

Oma poika nosti voittoarvan

Perheen äiti Tuija Väätäinen ei ollut pari vuotta sitten aluksi varma, haluaako edes lähteä pienoismallinäyttelyyn. Lopulta hän päätti lähteä ja maksoi pääsylipunkin päästäkseen äänestämään suosikkimalliaan.

Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Näyttelyn toisena päivänä hän jäi kotiin. Kun isä ja pojat tulivat näyttelystä, heillä oli mukanaan yllätys.

– Olin voittanut yleisöäänestyksessä lahjakortin Askartelukulmaan ja oma poika oli vieläpä nostanut voittolapun. Näyttelystä oli kuulunut, että nyt pitää äidinkin tehdä pienoismalli, ja yllytyshullu kun olen, otin haasteen vastaan, Tuija Väätäinen kuvailee.

Tukijoukot auttavat aloittelijaa

Tuija Väätäinen ei ollut kiinnostunut tankeista tai lentokoneista, vaan halusi tehdä auton, Chevy Bel Airin vuosimallia -55, pinkkinä tietenkin.

Olen haaveillut kakusta, jossa olisi P51 Mustang -kone kakun päällä.

Mikko Väätäinen

Ensimmäisen pienoismallin tekoon vierähti vuorotyön ohella noin vuosi, mutta into ei lopahtanut. Samaa sarjaa oleva Chevy Bel Air vuodelta -57 odottaa jo rakentamistaan kotona.

– Aika monta kertaa tuli mieleen, että kuinkahan tässä käy. Onneksi oli tukijoukot kotona, koska ensikertalainen ei olisi osannut tuosta vain lähteä mallia rakentamaan. Jos mies ei heti päässyt apuun, niin pojat neuvoivat, että tämä laitetaan tähän kiinni ja tätä liimaa täytyy käyttää tähän.

Kone kruunaisi isänpäiväkakun

Mikko Väätäinen on elämänsä aikana tehnyt kymmeniä pienoismalleja, ja pojatkin jo muutamia. Tuija Väätäisen mukaan malleja on perheen kodissa joka puolella.

– Niitä on kaikilla tasoilla, mitkä vain ovat tyhjillään. Kirjahylly on aika täynnä pienoismalleja ja entinen akvaario on täytetty niillä. Sen jälkeen kun kalat kuolivat, akvaariosta tehtiin pienoismallien näyttelytila.

Mikko Väätäisen isänpäivän lahjatoivekin liittyy luonnollisesti pienoismalleihin:

– Olen haaveillut kakusta, jossa olisi P51 Mustang -kone kakun päällä.

Korjattu 14.11. kello 7:05 P50 Mustang P51 Mustang -koneeksi