Lasten nyrkkeily on leikkiä ja energian purkua

Lasten nyrkkeilyryhmässä nauretaan, leikitään ja vähän nyrkkeilläänkin. Pääasia on, että on hauskaa ja lapset saavat liikuntaa. Vaasassa innostuttiin Vilperi Box -ideasta.

Pohjanmaa
Nyrkkeilyhanskoja
Nyrkkeilyhanskoja käytetään välillä.Terhi Varjonen/Yle

Viitisentoista alakouluikäistä tenavaa juoksee sydämensä kyllyydestä Vaasan maapohjahallin nyrkkeilysalissa. Osa kapuaa nyrkkeilykehään ja osa tyytyy tönimään kehän vierellä roikkuvia nyrkkeilysäkkejä.

Nyrkkeilykehä
Lasten nyrkkeilyssä pelit ja leikit ovat pääosassa.Terhi Varjonen/Yle

Meteli on välillä korviahuumaava mutta ryhmän vetäjää Satu Lampelaa ei haittaa. Suurimmat energiat siinä vain purkautuvat lapsilta, tietää Lampela.

Alkamassa on Waasa Boxing clubin Vilperi Box eli nyrkkeilyharjoitukset lapsille. Ryhmässä on 6-11-vuotiaita tenavia.

Vilperi Boxin alkuperäisidea on lähtöisin Porista, jossa vastaavaa toimintaa on pyöritetty jo pitkään. Myös Satu Lampela on käynyt Porissa hakemassa oppinsa Kati Collanderin koulutuksesta. Lasten nyrkkeilyryhmä herätti heti Vaasassa innostusta ja jo nyt tiedetään, että toiminta tulee jatkumaan talvella.

Liikunnan iloa

Lasten nyrkkeilyharrastuksessa on oikeastaan kyse liikkumisesta. Salilla pidetään hauskaa liikkumalla ja leikkimällä. Näin pienten kanssa ei esimerkiksi sparrata vaan loppujen lopuksi nyrkkeilyhanskat ovat varsin vähän lasten käsissä. Satu Lampela painottaakin leikillisyyttä.

– Meillä on paljon erilaisia leikkejä ja siinä sivussa harjoitellaan nyrkkeilyllisiä väistöliikkeitä. Nämä on niin nuoria vielä, että leikin kautta tehdään vielä asioita pitkään, kertoo Lampela.

Nyrkkeilysalilla
Välillä jumpataan matolla.Terhi Varjonen/Yle

Urho Tuominen on harrastanut nyrkkeilyä nyt vuoden ja aluksi hän oli salilla perjantaisin enonsa kanssa. Nyt Urho on ollut innokkaasti lauantain ryhmässä ja tykkää sekä itse nyrkkeilystä että leikeistäkin.

– Nyrkkeilyssä on kivaa kun saa lyödä säkkiä, kertoo Urho.

Urholla on jo omat nyrkkeilyhanskat ja vähän voisi nyrkkeilijän urakin kiinnostaa. Oman suosikkinsa hän nimeää nopeasti.

– Eva Wahlström!

Vastapainoa treenille

Ihan kenen tahansa opissa lapset eivät ole, sillä Satu Lampela on menestynyt nyrkkeilijä. Plakkarissa on neljä SM-mitalia.

Mäkin täällä pelleilen noiden lasten kanssa!

Satu Lampela,nyrkkeilyryhmän ohjaaja

Tällä hetkellä tosin olkapäävamma rajoittaa harjoittelua mutta halu ja into päästä nyrkkeilykehään on tietenkin kova.

Lasten ryhmän vetämisestä saa Lampelan mukaan mukavaa vastapainoa treenaamiselle.

– Mäkin täällä pelleilen noiden lasten kanssa, enkä mä kauheasti jää noista leikeistä itse pois, nauraa Lampela.