Etelä-Korean syyttäjät aikovat kuulustella presidentti Parkia

Etelä-Koreassa syyttäjät aikovat kuulustella presidentti Park Geun-hyetä tiistaina tai viimeistään keskiviikkona. Parkin epäillään sotkeutuneen ystävättärensä ja kahden avustajansa lahjusskandaaliin.

Etelä-Korea
Mielenosoitus Soulissa
Eteläkorealaiset marssivat lauantaina Soulissa vaatien presidentti Parkin eroaJung Byung-hyuk/EPA

Presidentti Park Geyn-hye olisi siten ensimmäinen virassa oleva Etelä-Korean presidentti, joka joutuu kuulusteltavaksi. Syyttäjät ovat pyytäneet presidentinvirastolta tapaamista tiistaiksi tai keskiviikoksi.

Presidentti Parkin ystävär, Choi Soon-sil sekä kaksi presidentin neuvonantajaa on pidätetty. Choin epäillään käyttäneen ystävyyssuhdetta hyväkseen vaikuttaaksen presidentin politiikkaan.

Hänen sekä avustajien epäillään myös painostaneen yhtiöitä, kuten Samsungia, lahjoittamaan suuria summia rahaa kahdelle Choin hallitsemalle avustusjärjestölle. Lahjoituksia on kerätty yli 60 miljoonan euron edestä.

Syyttäjät ovat tutkineet muun muassa Samsung Electronicin toimiston ja kuulustelleet Hyundai Motorin ja Korean Air Linesin hallitusten puheenjohtajia. Samsungin johtajistoa kuulusteltiin sunnuntaina.

Etelä-Korean kiistelty presidentti Park Geun-hye
Etelä-Korean kiistelty presidentti Park Geun-hye.Ed Jones/EPA

Lauantaina Soulissa järjestettiin satojen tuhansien ihmisten mielenosoitus, jossa vaadittiin presidentin eroa. Etelä-Korean laki estää presidentin asettamista syytteeseen virkakauden aikana muusta kuin maanpetoksesta. Tutkimukset voidaan kuitenkin aloittaa ja syyte nostaa virkakauden päätyttyä helmikuussa 2018.

Presidentti Parkin kannatus on romahtanut yksinumeroisiin prosenttilukuihin. Alle kolmekymppisten eteläkorealaisten keskuudessa presidentin kannatus on perjantaina julkaistun mielipidetiedustelun mukaan pyöreät nolla prosenttia.

Parlamentissa kansanedustajista pieni osa vaatii hänen eroaan, mutta enemmistö keskittyy vaatimaan presidentin valtaoikeuksien kaventamista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters