1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi-Seelanti antoi tsunamivaroituksen

Kenenkään ei tiedetä kuolleen tai loukkaantuneen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Uusi-Seelanti on antanut Eteläsaarelle tsunamivaroituksen. Luonnonmullistuksista ja niihin varautumisesta vastaava ministeriö antoi tsunamivaroituksen sen jälkeen, kun Christchurchin kaupungista pohjoiseen rekisteröitiin maanjäristys.

7,4 magnitudin järistyksen keskus oli noin 90 kilometriä Christchurchista kohti pohjoista, eli Etelä- ja Pohjoissaaret erottavaa salmea.

Alueella on ollut useita jälkijäristyksiä. Monet niistä ovat olleet voimakkuudeltaan yli viisi. Ensimmäiset tsunamiaallot on jo havaittu Eteläsaaren Kaikourassa ja Pohjoissaaren Wellingtonissa.

Kaikourassa aaltojen kerrotaan olleen kaksimetrisiä. Viranomaisten mukaan ensimmäiset aallot eivät välttämättä ole voimakkaimmat.

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut. Muutoin järistyksen tuhoista ei ole annettu virallisia arvioita.

Christchurch on Uuden-Seelannin Eteläsaaren suurin kaupunki. Helmikuussa 2011 Christchurhin lähistöllä tapahtui voimakas maanjäristys, jossa kuoli 185 ihmistä.

Uusi-Seelanti sijaitsee niin sanotulla tulikehällä, eli Australian ja Tyynenmeren mannerlaattojen saumakohdassa. Alueella tapahtuu noin 15 000 maanjäristystä vuodessa.