Isänpäivänä syödään hyvin, mutta harvalla miehellä on ruokatoivetta: "Vaimo saa päättää"

Eniten miehet toivovat ruokapöytään pihvejä ja muita liharuokia.

Kuva: AOP

Isänpäivä ei ole ruokajuhla monen muun juhlapäivän tapaan. Ruokatieto-yhdistyksen teettämässä kyselyssä yli kolmannes miehistä ei osannut sanoa, mitä haluaisi isänpäivän pääaterialla syödä. "Vaimo saa päättää", "mikä tahansa kunnon ruoka kelpaa", "ihan sama", miehet kommentoivat kyselyssä.

– Meille oli hämmästys, ettei kolmannes isistä osannut sanoa, mitä he haluaisivat syödä, Ruokatieto-yhdistyksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa sanoo.

– Isänpäivänä ei ole vakiintuneita ruokalajeja niin kuin jouluna, pääsiäisenä tai kuten monella on uutenavuotena ja juhannuksenakin.

Myöskään naisista kolmannes ei viime viikolla osannut sanoa, mitä ruokaa haluaisi isänpäivänä pöytään.

Pihvit toivelistan kärjessä

Toiveet olivat hajanaisia, mutta ykkössuosikiksi nousivat liharuuat. Niitä toivoi lautaselleen lähes kolmannes kyselyyn vastanneista miehistä. Myös moni naisista nosti liharuuat isänpäivän suosikeiksi.

– Jos pitäisi sanoa, mitä isille tänään tarjotaan, niin suurin yksittäinen toive on pihviä jossakin muodossa, Minna Asunmaa Ruokatiedosta sanoo.

Pihvien lisäksi moni mies mainitsi karjalanpaistin tai lihapullat. Maaseudulla korostuivat jonkin verran riista ja perinteiset ruokalajit. Pääkaupunkiseudulla varsinkin varttuneemmat isät toivoivat juhlapöytään kalaa. Kasvisruokaa halusi isänpäivänä syödä hyvin harva, vain yksi prosentti vastaajista. Vanhemmilla miehillä oli nuoria selkeämpiä ruokalajitoiveita.

Varsinkin lapsiperheet herkuttelevat isänpäivänä

Huolimatta ruokatoiveiden hajanaisuudesta monia isiä juhlitaan hyvän ruuan parissa, varsinkin lapsiperheissä. Niistä 60 prosenttia nauttii isänpäivänä tavallista paremman aterian. Kun lapset muuttavat pois kotoa, isänpäivän ateria muuttuu arkisemmaksi.

Ruokatieto-yhdistyksen Suomen Gallupilla teettämään kyselyyn osallistui runsaat tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista. Kysely toteutettiin viime viikolla.