Hyppää sisältöön

Suomalaisneuvottelijat: Trump ei voi ottaa äkkilähtöä Pariisin ilmastosopimuksesta, mutta tarjolla on takaportti

Pariisin ilmastosopimus sitoo Yhdysvaltoja neljä vuotta.

Donald Trump Kuva: Michael Reynolds / EPA

Donald Trump on haukkunut vaalikampanjassaan Pariisin ilmastosopimuksen kiinalaisten salajuoneksi. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain tuleva presidentti suunnittelee jo pikaista lähtöä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Uutinen ei yllätä suomalaisia ilmastoneuvotteliijoita. Ilmastokokous on koolla Marrakeshissa Marokossa.

Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen pohtii, että Trump voisi vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Äkkilähtö ei onnistu. Sopimus sitoo Yhdysvaltoja neljä vuotta. Trumpilla on kuitenkin toinen, nopeampi tie.

– Rajumpi vaihtoehto on se, että Yhdysvallat irtautuisi Pariisin sopimuksen pohjalla olevasta YK:n ilmastosopimuksesta. Silloin Pariisin ilmastosopimus lakkaisi automaattisesti koskemasta Yhdysvaltoja. Se on erittäin raju ratkaisu, koska YK:n ilmastosopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki maailman maat.

Lähdöstä seuraisi diplomaattinen kohu. Samalla Trump tulisi astuneeksi entisen kollegan varpaille. YK:n ilmastosopimuksen allekirjoitti Riossa 1992 presidentti George Bush.

"Äkkilähtö on epätodennäköinen"

YK:n ilmastosopimuksesta Trump pääsisi eroon vuodessa. Greenpeacen ilmastotiimin vetäjä Kaisa Kosonen pitää Trumpin irtiottoa Pariisin ilmastosopimuksesta mahdollisena, mutta ei todennäköisenä.

– Lähtö olisi todellinen hanurin vilautus muille maille ja olisi vaikea nähdä, että mitä Trump siitä saisi, että lähtisi sille linjalle, Kosonen sanoo.

Kososen mukaan Trump ei voisi kuitenkaan vaikuttaa Yhdysvaltain kaupunkeihin. Esimerkiksi New Yorkissa ja Kalifornissa on otetty isoja askeleita ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Aurinkopaneelit ovat tulleet jäädäkseen.

– Täällä kokouksessa on sellainen henki, että me haluamme näyttää, että Trump on väärällä puollella historiaa, Greenpeacen Kosonen sanoo.

Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia ei halua spekuloida Trumpin lähdöllä.

– Jos tuleva presidentti ryhtyy ajamaan paluuta öljyyn ja muihin fossiilisiin polttoaineisiin, sillä on toki vaikutuksia siihen, miten yritykset investoivat esimerkiksi puhtaaseen tekniikkaan. Itse pidän tätä spekulointia kuitenkin ennenaikaisena, Honkatukia sanoo.

.
.