Trump haluaa välittömästi karkottaa jopa kolme miljoonaa laitonta siirtolaista

Trumpin mukaan ensimmäiseksi on saatava Meksikon ja Yhdysvaltojen välinen raja pitäväksi.

USA:n presidentinvaali
Trump kannattajiensa keskuudessa.
Juuri presidentiksi valittu Donald Trump tervehti kannattajiaan omissa vaalivalvojaisissaan New Yorkissa varhain keskiviikkona.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltojen tuleva presidentti sanoo, että hän aikoo välittömästi karkottaa jopa kolme miljoonaa Yhdysvalloissa laittomasti olevaa siirtolaista.

CBS-kanavan 60 minuuttia (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa Trump listasi karkotettaviksi rikolliset ja rikosrekisteriin merkityt, rikollisjengeihin kuuluvat ja huumekauppiaat.

– Aiomme saada [nämä ihmiset] pois maastamme. He ovat täällä laittomasti, Trump sanoi.

Trumpin mukaan tärkeintä on saada Meksikon ja Yhdysvaltojen välinen raja pitäväksi. Tämän jälkeen Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaiset päättäisivät, ketkä laittomista siirtolaisista karkotetaan.

Lisäksi Trump totesi yksikantaan aikovansa rakennuttaa kiistellyn muurin Meksikon rajalle. Tosin on hieman epäselvää, miltä osin kyse on varsinaisesta muurista ja miltä osin jonkinlaisesta raja-aidasta.

Republikaaneja edustava edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan puolestaan sanoo CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että paperittomien siirtolaisten karkottaminen ei ole ensimmäinen tehtävä – Trumpin kampanjapuheista huolimatta.

Trumpin tiukka maahanmuuttopolitiikka oli hänen vaalikampanjansa keskeisiä teemoja. 60 minuuttia -ohjelman haastattelu oli Trumpin ensimmäinen laaja haastattelu sen jälkeen, kun hän voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit.

Haastattelussa hän kertoi myös muun muassa aikovansa luopua presidentin 400 000 dollarin vuosipalkasta. Trump sanoi nostavansa palkkaa dollarin vuodessa – summan, jonka laki velvoittaa hänet ottamaan.