Trump on valinnut kansliapäällikön ja pääneuvonantajansa

Reince Priebus ja Steve Bannon nimitetään ennakoidusti huippuvirkoihin.

USA:n presidentinvaali
Republikaanien kansallisen komitean puheenjohtaja Reince Priebus puhuu Clevelandissa, Ohiossa 21. heinäkuuta 2016.
Republikaanien kansallisen komitean puheenjohtaja Reince Priebus puhuu Clevelandissa, Ohiossa 21. heinäkuuta 2016.EPA / MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on nimittänyt republikaanisen puolueen johtajan Reince Priebusin Valkoisen talon kansliapäälliköksi ja pääneuvonantajaksi konservatiivisen ja oikeistolaisen Stephen, Steve Bannonin.

Priebus on johtanut republikaaneja viisi vuotta ja on pitkän linjan kokenut poliitikko. Bannon puolestaan on kiistelty henkilö, hän johti Trumpin kampanjaa vaalien loppuajan ja johtaa samannimistä Breitbart.com-mielipidesivustoa.

Trump on kertonut nimittävänsä miehet tasavertaisiin asemiin Valkoisessa talossa, joten presidentin kansliaan muodostuu kaksi valtakeskusta. Bannonin alaisuuteen tulevat Trumpin hallintouudistusaikeet.

Yhdysvaltain mediassa molempien miesten nimet ovat olleet esillä virkoihin. Spekulaatiot virkanimityksistä alkoivat välittömästi Trumpin valinnan selvittyä.

Uuden presidentin myötä Yhdysvaltain valtionhallinnossa vaihtuu satoja virkamiehiä ja diplomaatteja. Vaihdos koskee jopa 4 000 viranhaltijaa.

Lähteet: Reuters, AFP

Korjaus 2:14: Esikuntapäällikkö muutettu kansliapäälliköksi, täydennetty molempien taustoja.