Soini: Euroopan kannattaisi tehdä Trumpin kanssa diili

EU-ministerit kiistivät, että Trumpin takia olisi järjestetty hätäkokous. Trumpin ulkopolitiikan linjauksia vielä odotellaan.

Yle maailmalla: Bryssel
Timo Soini studiossa.
Timo Soini (ps.).Derrick Frilund / Yle

BRYSSEL Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei usko, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi toisi isoja muutoksia Yhdysvaltain ja Euroopan suhteisiin. EU:n on silti hänen mukaansa oltava aktiivinen Yhdysvaltain suuntaan kun odotellaan, että Trumpin hallinto astuu virkaansa 20. tammikuuta.

– Sanoin tuolla ääneen, että kun Trump on näitä diilimiehiä, niin meidän täytyy osoittaa, että Europe is a good deal [Eurooppa on hyvä diili]. Ei se sen monimutkaisempaa ole, Soini sanoi EU:n ulkoministerien illallisen jälkeen myöhään sunnuntai-iltana.

Käytännössä amerikkalaisille kannattaisi Soinin mukaan korostaa vapaakauppaa, turvallisuuspolitiikkaa ja yhteistä arvopohjaa. Hän sanoi pitävänsä Eurooppaa ja Yhdysvaltoja luonnollisina kumppaneina.

Ulkoministerien ylimääräinen illallispalaveri kutsuttiin koolle ennen maanantaiaamuna alkavaa säännönmukaista ulkoministerikokousta, jotta ministerit voisivat keskustella Trumpin voiton seurauksista. Britannian ulkoministeri Boris Johnson jättäytyi pois illalliselta, koska hänen mukaansa Trumpin valintaa ei pidä dramatisoida liiaksi.

– Tämä oli keskustelu, ei mikään kriisikokous, Soini sanoi.

– Kaikki puhuvat näistä vaaleista. Olisi surrealistista, jos meillä olisi täällä sitten ulkoministerikokous, jossa ei käsiteltäisi Yhdysvaltain vaalien tulosta lainkaan, sanoi puolestaan Belgian ulkoministeri Didier Reynders.

Illallista emännöinyt EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini piti normaalina, että maa, joka on eroamassa unionista, ei ole niin kiinnostunut osallistumaan tällaisiin tapaamisiin.

Mogherini korosti, että unionin ei tarvitse muuttaa linjaansa Yhdysvaltain presidentin vaihtumisen takia.

– Tiedämme omat kantamme, sekä etumme että periaatteemme. Etujemme mukaista on toimia yhdessä amerikkalaisten kanssa, Mogherini sanoi.

EU:n valitsema linja pitää Mogherinin mukaan myös suhteessa Venäjään, vaikka Trump kehittäisikin Obamaa läheisemmän suhteen Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, kuten on hänen kampanjapuheidensa perusteella arveltu.

– EU:lla on periaatteellinen kanta Krimin laittomaan liittämiseen ja Ukrainan tilanteeseen. Tämä ei muutu, riippumatta mahdollisista muutoksista muiden kannoissa, Mogherini sanoi.