Hyppää sisältöön

Ranskalainen toimittaja karkotettiin Turkista

Turkin puhdistustoimet kohdistuvat jo ulkomaiseen mediaan. Ranskalainen toimittaja pidätettiin ja palautettiin omaan maahansa.

Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin mukaan pidättäminen on ”syvästi järkyttävä teko ja mahdoton hyväksyä”. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Ranskalainen toimittaja on karkotettu Turkista sunnuntaina sen jälkeen kun hänet oli vangittu perjantaina lähellä Syyrian rajaa maan kaakkoisosassa, kertoo toimittajan työnantaja.

Toimittaja Olivier Bertrand on jo saapunut takaisin Pariisiin ja on hyvässä kunnossa, sanoi Les Jours online-tiedotusvälineiden johtaja Isabelle Roberts.

Bertrand pidätettiin perjantaina Gaziantepin maakunnassa, missä hän oli työskennellyt ja tehnyt useita juttuja vallankaappauksen jälkeisestä Turkista.

Turkin uutistoimisto Anadolu sanoi aiemmin, että Bertrand oli vangittuna ja todennäköisesti karkotetaan illalla.

Turkin mukaan pidätyksen syynä oli asianmukaisen akkreditoinnin puuttuminen. Lisäksi journalistin kuvailtiin kirjoittaneen suvaitsevasti heinäkuisesta, epäonnistuneesta vallankaappauksesta.

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault sanoi sunnuntaina, että pidättäminen on ”syvästi järkyttävä teko ja mahdoton hyväksyä”.

– Demokraattisessa maassa Olivier Bertrand olisi voinut jatkaa raportointiaan ilman hallituksen karkoitusta, joten maassa on salattavia asioita, sanoi puolestaan pääsihteeri Christophe Deloire Toimittajat ilman rajoja -järjestöstä, RSF:stä.

Ranska on ilmaissut tässä kuussa "vakavan huolensa" Turkin kohdistamista pidätyksistä kurditaustaisiin kansanedustajiin. Ranskan mukaan maassa on merkkejä siitä, että Turkki voisi palauttaa kuolemanrangaistukset. Turkin pääministeri Binali Yildirim on sanonut, että se on mahdollisuus.

Turkki hylkäsi kuolemanrangaistuksen vuonna 2002 osana EU:n liittymisprosessia. Turkissa ei ole ollut teloituksia vuoden 1984 jälkeen.

Turkin viranomaiset ovat pidättäneet kymmeniä tuhansia ihmisiä. Heillä on väitetty olleen yhteyksiä Yhdysvalloissa maanpaossa elävään Fethullah Güleniin. Turkin presidentti Recep Güleniä heinäkuun vallankaappauksen agitoinnista.

Lähteet: AFP, Reuters