Bulgarian pääministeri on jättänyt eroanomuksensa uuden Venäjä-mielisen presidentin vuoksi

Borisovin eroilmoitus merkitsee todennäköisesti, että Bulgariassa järjestetään ennenaikaiset vaalit keväällä.

Bulgarian pääministeri Boyko Borisov ilmoitti sunnuntai-iltana eroavansa. Kuva: STR / EPA

Bulgarian pääministeri Boyko Borisov on jättänyt hallituksensa eroanomuksen parlamentille. Syynä on presidentinvaalien yllätyksellisnen tulos.

Venäjä-myönteinen Rumen Radev on saamassa 59,4 prosenttia sunnuntaina pidettyjen vaalien äänistä. Äänistä on laskettu 99,3 prosenttia.

– Tämä on Bulgarian kansan voitto. Demokratia on päihittänyt apatian ja pelon, Radev sanoi sunnuntai-iltana.

Radev on Bulgarian ilmavoimien entinen komentaja, joka ei ole aiemmin ollut mukana politiikassa. Sosialistinen oppositio tuki hänen ehdokkuuttaan.

Eroava oikeisto-keskustalaista GERB-puoluetta edustava pääministeri Borisov tuki presidentinvaalissa parlamentin entistä puhemiestä Tsetska Tsachevaa. Tämä on saamassa 36,2 prosenttia äänistä.

Vaalitulos heijastanee bulgarialaisten kasvanutta epäluuloa EU:ta kohtaan. Bulgaria on tähän mennessä tasapainotellut Brysselin ja Moskovan välillä. Tarkkailijat uskovat maan nyt lähentyvän Venäjää.

Borisovin hallitus jatkaa velvollisuuksiensa hoitamista, kunnes uusi hallitus valitaan. Borisovin hallituksen ero merkitsee todennäköisesti sitä, että Bulgariassa järjestetään ennenaikaiset vaalit keväällä.

Lähteet AFP.