Kotikatu palaa Areenaan – Risto Autio kuulee yhä usein: "Mulle sä olet aina Hannes Luotola"

Rakastettu "Kotikadun Hannes" eli näyttelijä Risto Autio pysäytetään Hämeenlinnassa lenkkipolun varrella yhä tämän tästä. Kotikatua kuusi vuotta käsikirjoittanut Autio sanoo, että tarve pitkään draamasarjaan ei katoa tulevaisuudessakaan. Yle Areena tuo suomalaiset piakkoin takaisin Kotikadulle.

kulttuuri
Risto Autio
Parhaimmillaan katsoja alkaa miettia omaa elämäänsä, omia syitään teoilleen ja olemassaololleen katsoessaan Kotikatua, pohtii Hannes Luotolan roolista tuttu Risto Autio.Heidi Kononen / Yle

Seitsemäntoista vuotta, 588 jaksoa, yhteensä noin 1 400 näyttelijää. Mäkimaat ja Luotolat, jokaisen suomalaisen tuntemat naapurit.

Eipä ihme, että näyttelijä Risto Aution koiralenkit keskeytyvät tämän tästä vieläkin.

– Kotikadun paluu suomalaisten koteihin herättää toki myönteisia ajatuksia. Suht tuoreena hämeenlinnalaisena monet tervehtivät ensin Hannes Luotolana, ja pyytävät sitten anteeksi. Mutta lopuksi sitten sanotaan, että "no ihan sama, mulle sä olet kuitenkin aina Hannes", nauraa näyttelijä Risto Autio.

Useimmiten kysytty kysymys on: Miksi ette uusi sitä Kotikatua?

– Uusintaneuvotteluja Ylen kanssa aloitettiin käymään heti Kotikadun päättymisen jälkeen vuonna 2012. Seitsemäntoista vuotta pitkän sarjan uusiminen alkuperäisillä sopimuksilla olisi tullut maksamaan kymmeniä miljoonia. Onneksi ratkaisu kuitenkin löydettiin, pohtii Autio.

Lähivuosina Areenaan julkaistaan satoja tunteja Yleisradion omatuotantoisia hittiohjelmia kokonaisuudessaan. Äänestys jo jouluna Areenaan tulevista ohjelmista on käynnissä sunnuntaihin 20. marraskuuta asti osoitteessa yle.fi/toivotut. Kotikadun joulujakso vuodelta 2004 on tätä kirjoitettaessa mukana kolmen kärjessä.

Päättymätön tarina

Kotikatua oli alun perin tarkoitus tehdä kolme vuotta. Kuinka sarja venyi seitsemäntoista vuoden mittaiseksi rupeamaksi?

– Ei tule mieleen yhtään sellaista yhteiskunnan osa-aluetta, jota ei olisi Kotikadussa käsitelty. Silloinen TV 1-kanavan ohjelmapäällikkö Kari Kyrönseppä piti käsikirjoitustiimiä melko kovilla. "Käsitelkää nyt sitä Natoa", kuului käsky.

Teemu Luotola (Ville Keskilä) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo)
Teemu Luotola (Ville Keskilä) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo) kuvattuna Korkeavuorenkadulla vuonna 1995.Seppo Sarkkine / Yle

– Siinä sitten käsikirjoitustiimin kanssa ihmeteltiin, että kuinka sitä Kotikadussa käsitellään. Sitten muistimme, että Misa Nirhamon hahmo Janne Mäkimaa ei ole käynyt armeijaa. Siispä yhteys Puolustusvoimiin, ja pianhan Janne Mäkimaa pääsi sotilaspastoriksi, valottaa Risto Autio sarjan kehitysvaiheita.

Jokaisen hahmon elämää käsikirjoitettiin noin puolitoista vuotta etukäteen.

– Henkilö on juoni, ja henkilöiden välille synnytettiin draamaa. Käsiteltiin päivänpolttavia aiheita, ja jokaiselle roolihenkilölle suunniteltiin elämän kaari noin puolitoista vuotta etukäteen. Siitä syntyy draamaa, kuvailee Risto Autio.

Tavikset kiinnostivat

Kotikadun menestys kertoo, että suomalaiset halusivat seurata tavallista arkea, vaikka sitä oli omassa elämässäkin riittävästi.

– Kotikadun suosio perustui suomalaisen arkielämän kuvaamiseen. Sitä voisi kutsua käyttödraamaksi tai käyttötaiteeksi. Parhaimmillaan katsoja alkaa miettiä omaa elämäänsä, omia syitään teoilleen ja olemassaololleen. Silloinkin mediatutkijat pohtivat sitä, mitkä ikäluokat mitäkin katsovat. Kotikatu oli ainoa, joka tavoitti kaikki katsojasegmentit.

Luotolan perhe, eli Teemu Luotola (Ville Keskilä) , Ninni (Elina Erra), Hannes Luotola (Risto Autio) ja Karin Luotola ( Anitta Niemi)
Luotolan perhe vuonna 1995 eli Teemu Luotola (Ville Keskilä) , Ninni (Elina Erra), Hannes Luotola (Risto Autio) ja Karin Luotola (Anitta Niemi).Seppo Sarkkinen / Yle

Aution mielestä tavallinen arjen kuvaaminen on kiinnostavaa siksi, että se kuitenkin tapahtuu muille ihmisille, ruudussa.

– Voit pohtia kotona rauhassa samaa aihetta, mutta toisten kautta. Hahmot eivät tule ruudusta ulos. Ulkomaisissa sarjoissa hyväksytään paremmin rajutkin käänteet, mutta kun suomalaiset tekevät suomalaisille, käänteiden on oltava uskottavia ja perusteltuja, pohtii Autio.

"Our Street" puree yhä

Onko tulevaisuudessa enää tilausta pitkälle draamasarjalle, kun katsojien aika on kortilla, kilpailua on valtavasti ja ihmisillä on mainosta mukaellen oravan keskittymiskyky? Aution mielestä pitkällä draamalla on ehdottomasti tulevaisuutta.

– Se on oma lajityyppinsä, joka ei mihinkään katoa. Tekijät seuraavat toistensa tuotteita jatkuvasti. Esimerkiksi Kotikadun käsikirjoittajat kävivät Englannissa kouluttautumassa parikin kertaa, ja siellä sarja tunnettiin nimellä "Our Street". Tällaisia draamasarjoja tehdään vielä ainakin Englannissa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Suomessa.

Kotikatu tulee siis takaisin Yle Areenaan, mutta tapaavatko kaikille kansalle tutut näyttelijät usein toisiaan?

– No juuri viime viikolla tapasin Misa Nirhamon ja pari kuukautta sitten Jukka Puotilan. Siis Janne Mäkimaan ja Pertti Mäkimaan. Muistinpas vielä nimet!