Assangea kuulustellaan Lontoossa tänään – "Hän odottaa sitä innolla"

Tämänpäiväistä kuulustelua johtaa ecuadorilainen syyttäjä, joka on saanut kysymykset ruotsalaiselta syyttäjältä.

Julian Assange
Assange puolikuvassa parvekkeella, kädessään nippu paperia.
Julian Assange Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella elokuussa 2016.Facundo Arrizabalaga / EPA

Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuulustellaan Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa tänään maanantaina. Assange vangittiin poissaolevana Ruotsissa kuusi vuotta sitten. Häntä epäiltiin raiskauksesta ja seksuaalisesta häirinnästä.

– Hän odottaa innolla sitä, että saa kertoa oman puolensa asiasta. Hän toivoo, että se vakuuttaa kaikki siitä, että hän on niin viaton kuin hän on, Assangen puolustusasianajaja Per E Samuelsson sanoo Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

– Hän on kuitenkin katkera siitä, että syyttäjä ei ole onnistunut kuulustelemaan häntä kuluneiden yli kuuden vuoden aikana.

Assange pakeni Ecuadorin suurlähetystöön yli neljä vuotta sitten. Hän on selittänyt pelkäävänsä, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin, jos hän matkustaisi Ruotsiin vastaamaan epäilyihin.

Tämänpäiväistä kuulustelua johtaa ecuadorilainen syyttäjä, joka on saanut kysymykset ruotsalaiselta syyttäjältä. Ruotsalainen syyttäjä ja poliisitarkastaja saavat osallistua kuulusteluun, mutta he eivät saa esittää kysymyksiä sen aikana.

Assangelta halutaan myös ottaa DNA-näyte. Hänen pitää kuitenkin suostua siihen.

Assangea epäiltiin Ruotsissa neljästä seksirikoksesta, mutta kolme epäilyistä on ehtinyt vanhentua. Vain raiskausepäily on yhä voimassa. Voit lukea lisää tapauksen päävaiheista täältä.

Lähteet: AFP, AP