Maunulanpuron öljyturmaa tutkitaan törkeänä ympäristön turmelemisena

Alustavien selvitysten mukaan jäteöljy on valunut veteen Metsälän pienteollisuusalueelta.

Kotimaa
Haaganpuro öljyvahinko
Marraskuussa 2016 Haaganpuroon valui poliisin mukaan satoja litroja öljyä. Petteri Juuti / Yle

Poliisi tutkii Maunulanpuron öljypäästöä Helsingin Keskuspuistossa törkeänä ympäristön turmelemisena.

Poliisi sai tiedon öljypäästöstä viikko sitten. Alustavien selvitysten perusteella poliisi epäilee, että Maunulanpuroon on päästetty jäteöljyä huomattava määrä Metsälän pienteollisuusalueelta, arvion mukaan useita satoja litroja.

Teknisessä tutkinnassa löydettiin sadevesiviemäristä sinne päästetyn jäteöljyn lisäksi myös tyhjä öljykanisteri. Tekoa epäillään tahalliseksi.

Tekoa tutkitaan tässä vaiheessa ympäristön turmelemisen törkeänä tekomuotona. Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella Maunulanpuroon ja siitä edelleen Haaganpuroon päässeen öljyn epäillään aiheuttaneen ympäristölle vakavaa haittaa päästökohdan alapuoleiselle uoman osuudelle ja sen eliöstölle.

Ympäristöviranmaiset selvittävät myöhemmin tarkemmin ympäristöön päässeen öljyn aiheuttamien haittojen laajuutta.

Puhdistustyöt ovat jatkuneet jo viikon

Virtavesien hoitoyhdistyksen Haaganpuron vastuuhenkilö Teemu Mökkönen kertoo Yle Uutisille, että hän havaitsi öljyn Maunulanpurossa jo viikko sitten. Mökkönen oli ollut työskentelemässä läheisessä työhuoneessa, kun hän päätti poiketa purolle tarkistamaan, olisiko taimenen kudusta merkkejä. Havaittuaan öljyn, Mökkönen ilmoitti asiasta välittömästi Helsingin pelastuslaitokselle.

Sen jälkeen puroon on asennettu muun muassa öljypuomeja ja öljyä on imetty pois. Öljyntorjuntatoimet ovat jatkuneet alueella Helsingin pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Juha Lindholmin mukaan vielä maanantainakin.

– Siellä ei enää pinnassa ole hirvittävää määrää sitä öljyä näkyvissä. Varmaan suurin osa siitä öljystä, mikä sinne on tullut ja siellä liikkuu, on saatu talteen. Puron pohja ja reunat ovat täysin öljyn peitossa. Pohjaan on imeytynyt öljyä aika pitkälle matkalle, sanoo Teemu Mökkönen.

Ovatko puron kalat nyt sitten kuolleet?

– Kalat pystyvät liikkumaan, niin toivottavasti ne ovat päässeet sinne alavirran suuntaan pakoon tätä päästöä. Maunulanpuro on vielä auki, mutta pääuoma on jo jäässä. Siellä voi olla matalia paikkoja, mistä kalat ei pääse. Toistaiseksi ei ole kuolleita kaloja nähty, Mökkönen toteaa.

Haaganpuro öljyvahinko
Petteri Juuti / Yle

Puroon on päässyt valtavasti öljyä kokoonsa nähden

Maunulanpuro on pieni puro ja sinne on kokoonsa nähden päässyt nyt hyvin paljon öljyä.

– Kyllä öljy varmasti pyyhkäisee eläimistön ja eliöstön pois. En osaa sanoa kuinka pitkään palautumiseen eliöstön puolelta menee, mutta menee siihen vuosia. Enkä tiedä miten tässä tilanteessa pitäisi toimia, että onko sinne imeytynyt niin pahasti öljyä pohjasedimentteihin, että niitä pitäisi käydä poistamaankin.