1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaasa

Vaasan keskusta tiivistyy historiaa kunnioittaen

Vaasan keskustarakennetta pyritään tiivistämään uusilla kerrostaloilla. Esimerkiki Kirkkopuistikon tuntumaan nousee lähivuosina kolme uutta kerrostaloa. Kaavoitusjohtajan mukaan kaikille asunnoille riittää ostajia.

Vaasa
Rakennustyö Vaasan keskustassa
Vaasan kaupunki tiivistyyAntti Haavisto / Yle

Vaasassa on meneillään suuri asuntorakentamisen buumi. Asuinrakennuksia on suunnitteilla ja rakenteilla muun muassa Valkolinnan ympäristöön, Olympiakortteeriin, kaupunginteatterin läheisyyteen ja Klemettilän alueelle. Postitalon vieressä olevalle tontille aiotaan rakentaa kahdeksan kerroksinen talo, johon tulee hotellitoimintaa, liiketiloja sekä toimisto- ja asuinhuoneistoja.

Myös Vaasan entisen raviradan alueen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nyt nähtävillä ja asukkaiden kommentoitavana.

– Me yritetään etsiä kohteita, missä uudisrakentamista mahtuu toteuttamaan. Kaupungin strategiana on tiivistää keskustaa ja sitä on pyritty tekemään huomioiden kuitenkin ne seikat, mitkä tekevät Vaasasta Vaasan näköisen, kertoo Vaasan kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso.

Kaavoituksessa ja rakentamisessa pyritään säilyttämään esimerkiksi isot leveät puistikot, palokadut ja vapaat rannat. Nämä ovat Vaasan palon jälkeen Vaasan lääninarkkitehdiksi valitun ruotsalaisen Carl Axel Setterbergin rakentamisen perintöä, jotka ovat säilyneet jo 160 vuoden ajan.

Parkkipaikkoja maan alle

Tällä hetkellä suuri ja näkyvä työmaa sijaitsee Flickis-lempinimellä kulkevan entisen ruotsinkielisen tyttökoulun naapurissa. Kirkkopuistikon tuntumaan nousee lähivuosina kolme uutta kerrostaloa: Lyyra, Primus ja Laudatur, joista ensimmäinen on jo rakenteilla. Asunto Oy Vaasan Lyyran asunnoissa löytyy vaihtoehtoja 27,0 m² yksiöstä 114m² kokoiseen huoneistoon. Jotta alueesta saadaan kaikki irti, rakennetaan asukkaiden parkkipaikat maan alle.

– Pihat saadaan sitten asukkaille: on vihreetä ja vehreetä, on leikkitilaa ja oleskelua. Sitten on myös sitä asumisen laatua: ei tarvitse olla kesämökkiä, että pääsee nauttimaan ulkoilmasta rauhassa, Korkealaakso toteaa.

Alueelle rakennetaan varsin harvoin, sillä vapaata tonttitilaa ei keskustassa juuri ole. Rakentaminen täytyykin suunnitella tarkkaan. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Aimo Nyberg on tyytyväinen, että asukkaita kuunnellaan suunnitelmissa.

– On nettikyselyitä ja kaikkea muita. Jos tästä Flickiksenkin alueesta puhutaan, niin kohteesta on voinut monta vuotta jo esittää mielipiteitä. Uutta ja vanhaa yhdistelemällä saadaan kerroksellisuutta tähän kaupunkiin, Nyberg toteaa.

Nyberg uskoo, että vanhoja rakennuksia kunnioitetaan kaupungissa hyvin. Siitä pitävät huolen monet suojelukohteet.

Vaasan kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso ja Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen puheenjohtaja  Aimo Nyberg.
Vaasan kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso ja Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Aimo Nyberg.Antti Haavisto / Yle

Pitkäjänteistä työtä

Vaasan ydinkeskustan ulkopuolella laajentuvat kovaa vauhtia esimerkiksi Gerbyn, Sundomin ja Bölen alueet. Rakentamisen tahti on niin kova, että voi pohtia, riittääkö kaikille asunnoille ostajia.

– Me teemme pitkäjänteistä työtä. Perheet ovat hiljalleen ruvenneet löytämään takaisin keskustaan ja omakotirakentaminen on hiljentynyt. Sen takia halutaan nyt saada laadukasta, hyvää, viihtyisää keskusta-aluetta, Päivi Korkealaakso kertoo.

Monen vaasalaisen haaveissa elää merenrannan läheisyydessä asuminen. Nyberg on tyytyväinen, että rannat ovat Setterbergin ajoista lähtien säilyneet yhteiskäytössä. Nyberg toivoo, että tämä perinne myös jatkuu. Korkealaakson mukaan rantarakentamiseen löytyy kyllä vaihtoehtoja.

– Sundin rantaa tehdään parhaillaan ja sinne tulee upeaa rantarakentamista. Toki sielläkin on yleinen reitti rannassa, että pidetään huolta siitä, että kaikki pääsee. Vaskiluoto on yksi tällainen, mihin tätä rantarakentamisen teemaa mietitään ja meillä alkaa jo tänä vuonna Vaskiluodon osayleiskaavoitus, jossa sitten pohditaan tätä teemaa, Korkealaakso kertoo.

Lue seuraavaksi