1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puukauppa

Puuta tarvitaan yhä enemmän – Kemin sellutehdas käy jatkossa pelkästään pohjoisen puulla

Metsä Group tiivistää puunhankintaansa Pohjois-Suomessa Kemin tehdasta varten.

puukauppa
Kartonkitehdas.
Metsä Groupin Kemin tehdään vuosittain kartonkia 410 000 tonnia.Riikka Rautiainen/ Yle

Metsäteollisuudessa meneillään olevat investoinnit lisäävät puunkäyttöä lähivuosina kymmenellä miljoonalla kuutiolla vuosittain.

Näin arvioi Metsä Group, joka rakentaa parhaillaan Äänekoskelle Suomen metsäteollisuuden suurinta investointia, uutta 1,2 miljardia euroa maksavaa biotuotetehdasta.

Puunkäytön lisäys ei ole yksinomaan uuden tehtaan varassa vaan arvioon on laskettu myös kilpailijoiden ja konsernin muiden tehtaiden trimmaus.

Esimerkiksi Metsä Groupin Kemin sellutehtaalla tuotannon pullonkaulojen poistaminen on tarkoittanut, että puuta tarvitaan 300 0000 kuutiota aiempaa enemmän ja sellua keitetään 10 prosenttia aiempaa enemmän, 620 000 tonnia vuosittain.

Metsänomistajat pitäisi saada puukaupoille

Luonnonvarakeskuksen mukaan kotimaisen puun käyttöä on mahdollisuus lisätä nykyisestä vaarantamatta metsien kestävää käyttöä. Metsäteollisuuden kannalta haasteena ovat muun muassa uinuvat metsänomistajat, jotka pitäisi saada heräteltyä puukaupoille.

Metsä Fibren toimitusjohtajan Ilkka Hämälän mukaan päänvaivaa teollisuudelle aiheutuu myös siitä, tulkitaanko suomalaismetsien hiilinielut EU:ssa sittenkin päästölähteeksi.

Kilpailijoiden kuten kiinalaisen Kaidin hanketta Hämälä ei lähde luonnehtimaan. Kaidi on ilmoittanut, että Kemin tehdas tarvitsisi vuosittain kaksi miljoonaa kuutiota puuraaka-ainetta. Niitä voisivat olla esimerkiksi ensiharvennuspuu, sahojen puru ja kuori, metsähake sekä selluteollisuuden sivuvirrat.

– Meidän kannalta haasteena on, että energiapuuksi ohjautuisi varmasti puu, jota ei voida tuotepuolella käyttää, luonnehtii Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä.

Puuvirrat muuttuvat Äänekosken myötä

Äänekosken biotuotetehtaan valmistuminen muuttaa joka tapauksessa puuvirtoja Pohjois-Suomea myöten. Käytännössä Metsä Groupin Kemin tehdas käy jatkossa pohjoisen puulla, sillä yhtiön puukuljetukset kääntyvät Kemiin Oulun eteläpuoliselta alueelta lähtien.

– Nykyään havupuuta kuljetetaan Kemin tehtaalle aika läheltä Äänekoskea. Idässä taas Joutsenon tehtaan tarpeisiin lisätään hankintaa Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta, sanoo Hämälä.

Lue seuraavaksi