Hyppää sisältöön

Kansallismuseo ei esitellyt ryijyjä, joten Tuomas Sopanen perusti suurnäyttelyn

Tuomas Sopanen sai ensimmäisen ryijynsä lahjaksi sisareltaan 36 vuotta sitten. Nyt hän tietää ryijyistä melkein kaiken ja omistaa 478 ryijyä.

Tuomas Sopanen poseeraa keskisuomalaisen elämänpuuryijyn vieressä, joka on vuodelta 1809. Oikealla merkkausliinakuvioinen säätyläisryijy vuodelta 1798. Kuva: Markku Malinen / Yle

Tuomas Sopasesta on harrastuksensa myötä tullut etevä ryijyasiantuntija. Ensimmäisen ryijynsä Sopanen sai sisareltaan väitöslahjaksi vuonna 1980. Sopanen sai itse valita ryijyn mallin, joten hänen piti perehtyä ryijyjen maailmaan.

– Kävin läpi kansanomaisia ryijyjä sekä moderneja ryijyjä. Keräilyharrastus ei alkanut vielä silloin, mutta kipinä siinä syttyi, Sopanen kertoo.

Kasvifysiologian ja bioteknologian tohtoriksi väitellyt Sopanen päätyi lopulta pyytämään sisareltaan lahjaksi Akseli Gallen-Kallelan Liekin.

Liekki on ensimmäinen moderni ryijy ja monien mielestä se herätti henkiin koko hiipumassa olleen kansanperinteen. Gallen-Kallela suunnitteli ryijyn Pariisiin maailmannäyttelyyn vuonna 1900.

Ensimmäisestä lahjaryijystä kului 17 vuotta, kunnes Sopanen osti ensimmäisen oman ryijynsä. Antiikkikaupan ikkunassa roikkui sopivasti kotiin istuva teos ja pian Sopanen huomasi, että seinillä olisi tilaa toisellekin ryijylle.

– Olin muutenkin kiinnostunut suomalaisesta muotoilusta, joten se keräilykärpänen oli jo valmiiksi olemassa, Sopanen muistelee.

Sopasen ryijynäyttely

Kun Sopanen kiinnostui ryijyistä, hän päätti lähteä kansallismuseoon katsomaan, millaisia suomalaiset ryijyt kautta aikojen ovat. Suomen kansallismuseon kokoelmissa on 700 ryijyä, mutta yksikään niistä ei ole esillä.

Tämän huomattuaan Sopasen harrastus sai uuden ulottuvuuden. Hän päätti asettaa yleisön nähtäville omat ryijynsä. Kattavan näyttelykokoelman kerääminen johti nykyiseen valtavaan ryijyinnostukseen.

Nyt Sopasen kokoelmassa on 478 ryijyä. Kokoelman vanhin ryijy on 1700-luvun alusta ja uusimmat aivan viime vuosilta.

– Esittelen näitä mielelläni. Haluan, että ihmiset näkevät, millaisia ryijyjä Suomessa on. Kotona minulla on esillä vain neljä, Sopanen paljastaa.

Viimeksi Sopasen ryijyjä nähtiin lokakuussa Iisalmen Lähikäsityömessuilla.

.
.