Farage paistatteli Trumpin kainalossa – itsetehostusreissu vai brittejä hyödyttävä erityissuhde?

Britannian EU-eron puolesta kampanjoinut Nigel Farage tapasi ensimmäisenä ulkomaalaisena poliitikkona Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin.

Brexit
Kuvakaappaus Nigel Faragen Twitter-tililtä.
Kuvakaappaus Nigel Faragen Twitter-tililtä. Twitter

Kuvan leveät hymyt kertovat, kuinka mieluinen Donald Trumpin tapaaminen oli Brexitiä intohimoisesti ajaneelle Nigel Faragelle. Hän pääsi poseeraamaan Trumpin rinnalla tämän kullalla ja timanteilla päällystetyn kotioven edessä.

Lauantainen tapaaminen aiheutti tyrmistystä niin Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa, sillä Farage tapasi Trumpin henkilökohtaisesti, kun muut eurooppalaiset johtajat joutuivat tyytymään puhelinkeskusteluihin.

Miehet keskustelivat tunnin ajan Trump Towerissa New Yorkissa. Brittimedian (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskustelussa puhuttiin muun muassa Britannian sodanaikaisen johtajan Winston Churchillin rintakuvan palauttamisesta presidentin työhuoneeseen Oval Officeen. Brittien tyrmistykseksi presidentti Barack Obama siirsi rintakuvan toiseen paikkaan Valkoisessa talossa.

Farage kampanjoi Trumpin rinnalla

The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle antamassaan haastattelussa Farage kuvailee tapaamista vanhojen ystävien jälleennäkemiseksi. Farage oli Trumpin tukena jo tämän vaalikampanjan aikana. Elokuussa Trumpin vaalitilaisuudessa Mississippissä Farage julisti, että Yhdysvaltain presidentinvaaleista tulee Brexitin kaltainen jytky (siirryt toiseen palveluun).

Faragen mukaan Trumpin tiimi kertoi tapaamisessa huolensa negatiivisista kommenteista, joita jotkut pääministeri Theresa Mayn hallituksen jäsenet ja konservatiivipuolueen johtohahmot olivat sanoneet Trumpista.

Faragen mielestä pääministerin pitäisi antaa hänen nyt tehdä parhaansa suhteiden korjaamiseksi "kansallisen edun nimissä". Hän tarjoutui myös esittelemään Trumpin tiimin keskeisiä toimijoita brittihallituksen jäsenille.

Erityissuhteeseen ei tarvita kolmatta pyörää

Ronald Reagan ja Margaret Thatcher tapasivat Valkoisessa talossa vuonna 1987.
Ronald Reagan ja Margaret Thatcher tapasivat Valkoisessa talossa vuonna 1987.AOP

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Faragen epävirallistakaan apua ei tarvita tulevina kuukausina. Pääministeri Mayn tiedottajan mukaan brittihallituksella on jo olemassa omat kanavansa pitää yhteyttä Trumpin tiimiin.

Britannian entinen ulkoministeri Malcolm Rifkind on ehdottanut, että May voisi muodostaa samankaltaisen erityissuhteen Donald Trumpiin kuin entisellä pääministerillä Margaret Thatcherillä oli Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin kanssa.

– Yhdysvaltain tuleva presidentti puhui samankaltaisesta suhteesta kuin Thatcherilla ja Reaganilla oli. En muista, että siinä olisi ollut mukana kolmatta pyörää, pääministerin tiedottaja painotti.

Brittihallituksessa tehdään nyt kulissien takana kovasti töitä, jotta May pääsisi tapaamaan Trumpia, ennen kuin tämä astuu virkaansa 20. tammikuuta.

Konservatiivit tukkanuottasilla Faragesta

Osa hallituksesta seisoo selkeästi pääministerin rinnalla. Faragea on syytetty jopa petollisuudesta muistuttaen, että puoluepolitiikkaa ei ole tapana tehdä ulkomailla.

– Nigel Farage yrittää vain saada huomiota. Diplomatialla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa, sillä kyseessä oli pelkkä itsetehostusreissu, sivalsi entinen työ- ja eläkeministeri Iain Duncan Smith.

Brexitin voimahahmoihin kuuluneen Duncan Smithin pilkkaavat kommentit eivät ole kuitenkaan kaikkien konservatiivien mieleen. The Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) mukaan osa hallituksen ministereistä uskoo Mayn tehneen virheen vähättelemällä Faragea. Heidän mielestään pääministeri Mayn pitäisi käyttää hyväkseen Faragen läheisiä suhteita Trumpiin maiden erityissuhteen vahvistamiseksi.

The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden mukaan hallituksen rivit rakoilevat asian takia. Osa ministereistä haluaisi käyttää hyväkseen Faragen suhteita.

– Farage ei tietenkään voi olla hallituksen virallinen edustaja, mutta olisi töykeää teilata hänet täysin, The Daily Mailin hallituslähde kertoi.

Farage itse luonnehti pääministerin tiedottajien kommentteja lyhytnäköisiksi.

– Olisin luullut, että kansallisen edun nimissä he olisivat siirtäneet henkilökohtaiset tunteensa sivuun ja käyneet kanssani rakentavan keskustelun, Farage sanoi Sky News -televisiokanavalle.