Hyppää sisältöön

Terrafamen kaivoksen alasajo ei ole enää vaihtoehto – Sipilä: "Sotkamossa on tehty ihme"

Sotkamon Talvivaaran entisen kaivoksen alasajo ei ole enää vaihtoehto, sanoo Terrafamessa vieraillut Juha Sipilä. Luotto ulkopuolisen rahoituksen löytymiseen on kova.

Pääministeri Juha Sipilä tapasi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratian. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Pääministeri Juha Sipilän ilme oli tyytyväinen, kun hän palasi maanantaina Terrafamen kaivoskierrokselta.

– Sotkamossa on tehty ihme, Sipilä totesi saapuessaan median eteen.

Sipilän mukaan kaivoksella on menty vuodessa huomattavasti eteenpäin siitä, mikä kaivoksen tilanne oli vielä hallitusneuvottelujen aikana, kun Talvivaarasta saapui mustia kirjekuoria.

– Silloin kun teimme ensimmäisiä päätöksiä, meillä oli ympäristöriski, prosessiriski ja taloudellinen riski yhtä aikaa päällä. Se oli hyvin hankala päätöksentekotilanne, mutta onneksi silloin luotettiin, että tästä saadaan vielä ongelmat ratkaistua. Nyt ympäristöriski näyttää olevan hyvin hallinnassa ja samoiten prosessi, Sipilä sanoi.

Sipilän vierailu liittyi Terrafamen viime viikolla saamaan lisärahoitukseen, joka tuo yhtiölle lisäaikaa rahoitusneuvotteluihin sekä kassavirran kohentamiseen. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi esitystä, jonka mukaan vuoden 2017 talousarvioesitystä täydennetään 100 miljoonan euron lisäpääomituksella Terrafamelle.

Sipilän mukaan talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös oli yksimielinen.

– Käytiin hyvin tarkkaan läpi, että mikä täällä on tilanne, mutta yksimielinen päätös tehtiin, Sipilä totesi.

Huono diili ei ole vaihtoehto

Enää haasteena on saada kuntoon yhtiön kassavirta, sillä valtio ei enää halua olla ainoa maksumies. Talouden positiivinen kehitys on myös edellytys uuden ulkopuolisen toimijan löytymiselle.

Sen suhteen Sipilä on kuitenkin luottavainen.

– Meillä on syy luottaa siihen, että yhtiön kassavirta tulee positiiviseksi siinä aikataulussa kun meille on kerrottu.

Juha Sipilä näkee uskoo nikkelikaivoksen tulevaisuuteen. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Ulkopuolisen rahoituksen hankkiminenkin pääministerin mukaan on jo hyvässä vauhdissa.

– Meillä on ollut lähtökohtana se, että tähän löytyy yksityistä rahaa ja nyt sekin näyttää toteutuvan. Nyt annetaan vain aikaa rauhassa käydä nämä neuvottelut loppuun, Sipilä sanoi.

– Huonoa diiliä me emme tee ulkopuolisten kanssa, hän tähdensi.

Teimme uuden alun Terrafamena ja täällä on tehty todella perusteellista, määrätietoista ja huolellista työtä.

Juha Sipilä

Sipilän mukaan perjantaina myönnetyn sadan miljoonan euron rahoituksen on tarkoitus jäädä viimeiseksi kaivostoimintaan sijoitetuksi suureksi summaksi.

– No tästä lähdetään, että yksityinen raha täydentää sitten sen puutteen mitä meillä on ollut, Sipilä totesi.

Terrafame jatkaa Sotkamossa kaivostoimintaa, jonka se osti elokuussa 2015 Talvivaara Sotkamolta. Valtio jatkaa tästäkin eteenpäin kaivoksen omistajana. Sipilän mukaan valtion irtautumista ei haluta tehdä hätiköiden.

– Ei meillä ole mitään kiirettä tehdä huonoa irtaantumista. Lähdemme tästä rauhassa hakemaan pitkän tähtäimen ratkaisua, Sipilä kertoi.

Suunnitelmat alasajosta on haudattu

Kaivoksen alasajo ei ole enää myöskään vaihtoehto.

– Alasajovaihtoehto on nyt kyllä haudattu sinne taakse. Kyllä nyt lähdetään siitä, että tehdään tämä projekti loppuun, että saadaan tänne pysyvä, ympäristön kannalta kestävä toiminta pystyyn.

Sipilä muistutti, että alasajon hintalapuksi tulisi 400–500 miljoonaa.

Sipilän mukaan tulevaisuudessa valtiolta ei enää tipu lisärahoitusta kaivokselle. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

– Ja ei sille löydy muita maksajia kuin valtio. Nyt jos tästä päästään eteenpäin ja tällä sadalla miljoonalla kaivos rupeaa toimimaan, kassavirta positiiviseksi ja saadaan ulkopuolista rahaa, niin silloin tämä oli oikea tie.

– Totta kai edelleen pitää tehdä töitä, mutta nyt täällä näyttää todella hyvältä, että iso kiitos tänne työtä tehneille.

Sipilä ei lähtenyt spekuloimaan sitä, olisiko valtion kassa venynyt näin pitkään, mikäli kaivostoimijana olisi edelleen Talvivaara Sotkamo.

– No, sitä en lähde arvioimaan. Teimme uuden alun Terrafamena ja täällä on tehty todella perusteellista, määrätietoista ja huolellista työtä.

Sotkamon Talvivaarassa kaivostoiminta alkoi vuonna 2008, mutta Talvivaara Sotkamo hakeutui konkurssiin 4.11.2014. Terrafame on valtion omistama erityisyhtiö, joka osti Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan elokuussa 2015.

Kaivos kestää lumisen ja kylmän talven

Pääministeri Juha Sipilä tapasi maanantaina myös Terrafamen johtoa. Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratialla on selkeä päämäärä: Kaivosyhtiön kassavirta kääntyy positiivisen puolelle vuoden 2018 alussa.

– Jos metallien hinnat pysyvät nykytasolla, niin ehkä se aikaistuu muutamalla kuukaudella, mutta suunnitelmien mukaan siis mennään, Ratia sanoi.

Ratian mukaan viime viikolla saatu sadan miljoonan euron rahoitus tarjoaa Terrafamelle mahdollisuuden jatkaa neuvotteluja ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

– Se on tietysti erittäin iso apu ja tunnustus myös tehdylle ylösajotyölle sekä koko Terrafamen henkilökunnalle, Ratia luonnehti.

Terrafamen kaivoksella työskentelee tällä hetkellä 630 työntekijää. Sen lisäksi kaivoksella käy viikoittain 350 alihankkijaa.

Ratia uskoo, että kaivoksen allaskapasiteetti kestää hyvin, vaikka tuleva talvi olisi luminen ja kylmä. Kaivoksella on tällä hetkellä 4,4 miljoonaa kuutiometriä vettä. Myös bioliuotus toimii hyvin.

– Bioliuotus toimi viime talvenakin. Nyt kun meillä on lähes kolme kasaa valmiina, niin ei ole mitään syytä olettaa, että bioliuotuksessa tapahtuisi mitään sellaista, joka jollakin tavalla vaikeuttaisi. Päinvastoin, meillä on hyvät edellytykset suorittaa kasausta lähes kuten kesällä, Ratia kertoi.