Yli sata pienkonetta ilman kotia – Malmin koneista vain murto-osa mahtuu muualle

Talvisäilytyksessä lepäävien koneiden vuokrasopimukset päättyvät vuoden lopussa.

Malmin lentokenttä
Luistelurata Nummelan lentokeskuksessa.
Nummelan lentokeskus

Aika Malmin lentokonehalleissa käy vähiin. Lentokenttä ja asema siirtyvät vuoden vaihteessa Helsingin kaupungille, ja vain pienen osan sinne sijoitetuista yritys- ja harrastelentokoneista voi siirtää lähikentille.

Yli 100 koneen tilanne on yhä auki. Suurin osa koneista on harrastajien, ja noin kolmannes yritysten käytössä. Jos uutta määräaikaista sopimusta lentotoiminnan jatkumisesta ei synny, kukaan ei tiedä mitä lentokoneille pitäisi tehdä. Katseet ovat kääntyneet lähikentille, Hyvinkäälle ja Nummelaan.

Hyvinkää: Ei kiitos koneita oman alueen ulkopuolelta

Jukka Helminen
Jukka HelminenPetteri Juuti / Yle

Hyvinkään lentokenttä ei voi ottaa vastaan muita kuin paikallisten harrastajien koneita.

Jukka Helminen toimii Hyvinkäällä lentopaikan päällikkönä. Lentoharrastuksen suosio on kasvussa, ja se näkyy myös Hyvinkään korpikentällä.

– Hyvinkään kenttä kestää normaalin lentoharrastuksen suosioon liittyän kasvun, mutta ei enempää, arvioi Helminen.

Kaupungin toiveena on lisätä lentokentän lähelle levittyvää asuntorakentamista. Lähestyvä asutus taas estää kentän laajenemisen.

Vesa Silvennoinen korjaa lentokonetta Hyvinkään Lentokentän hallissa.
Lentohalli Hyvinkäällä.Petteri Juuti / Yle

Lisäksi Hyvinkään kentän lähellä on hautausmaa, jota lentäminen ei nykyisessä mittakaavassaan häiritse. Lentäjät ovat huomioineen siellä pidettävät hautajaiset.

Hyvinkäällä haasteeksi laajenevalle lentotoiminalle muodostuisi myös Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyys. Iso lentokenttä rajoittaa Hyvinkään kenttää käyttävien lentokorkeuksia.

Nummela toivottaa tervetulleeksi kourallisen koneita

Risto Manninen
Risto ManninenPetteri Juuti / Yle

Pienen osan Malmin häätöuhan alla olevista koneista voisi siirtää Nummelan lentokentälle. Nummelan lentokeskuksen varapuheenjohtaja Risto Manninen kertoo, että kyselyjä on jo tullut.

– Kyllä näitä kyselyjä on tullut, myöntää Manninen.

Erityisesti malmilaisia kiinnostavat hallipaikat. Nummelan kentän laajeneminen riippuu kentän ympäristöluvasta. Ympäristölupa sallii Nummelan kentälle rajallisen määrän nousuja ja laskuja. Tällä hetkellä niiden määrää on mahdollista lisätä 30 prosentilla.

Lentomäärän rajoitusta enemmän koneiden vastaanottamista vaikeuttavat ympäristöluvassa määritellyt polttoaineen käytön enimmäismäärät. Lisäksi uusille halleille pitäisi saada rakennusoikeus.

Nummelan kenttä ei voi vastaanottaa yli sataa konetta. Mutta jonkun verran toimintaa voi laajentaa.

– Tänne voisi tulla kymmenkunta konetta, riipuuen koneiden toiminnoista, arvioi Manninen.

Mannisen mukaan sivullinen ei juuri huomaisi kymmenen harrastajakoneen lisäystä lentokeskukseen.

Malmin jatkosta neuvotellaan positiivisessa hengessä

Finavia lopettaa Malmin lentokentällä vuoden vaihteessa ja periaatteessa harrastajien koneet pitäisi viedä pois heti hallintaoikeuden siirryttyä Helsingin kaupungille. Käytännössä ne pitäisi poistaa viimeistään keväällä.

Projektinjohtaja Sirpa Kallio Helsingin kaupungilta kertoo, että neuvottelut Malmin aseman väliaikaisesta käytöstä korpikenttänä - eli ilman lennonjohtoa - ovat käynnissä.

Trafi neuvottelee asiasta Malmin lentokenttäyhdistyksen kanssa. Neuvottelut ovat Kallion mukaan edenneet positiivisessa hengessä.

Tavoitteena on sopimus, jonka turvin lentokenttätoimintaa voisi jatka asuntorakentamisen aloittamiseen saakka. Malmin lentokentän alueelle rakennetaan 2020-luvulla asunnot 25 000 ihmiselle.

Taivaan sinessä lentäminen on hieno kokemus

Malmin kentän alasajo uhkaa supistaa lentoharrastusta Suomessa. Se harmittaa Heinosta ja Mannista.

Heinonen aloitti lentoharrastuksen 15 vuotiaana. Myöhemmin myös ammatti löytyi ilmailun parista. Heinosen mukaan lentäminen on varsinkin nuorille hieno yhteisöllinen harrastus.

– Siellä oppii ja saa apua oikestaan missä tahansa asiassa. Samalla tavalla aikanaan opittiin erilaisia taitoja myös mopon- ja autonkorjauksessa.

Manninen nauttii purjelennosta. Harrastuksen parissa oppii jatkuvasti uutta.

– Lentää tuolla taivaan sinessä ja sitten palata päivän lennon jälkeen kentälle takaisin. Se on hieno kokemus.