1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamumummo pyöräyttää koulupäivän pehmeästi käyntiin – "Lasten pitää päästä kertomaan tärkeistä asioista"

Vantaan Korson Vierumäen koulussa mummot ja -vaarit ovat olleet jo kolme vuotta lasten korvina arkiaamuissa.

koulut
Yle Uutiset Uusimaa: Aamumummolassa annetaan lapselle aikaa
Yle Uutiset Uusimaa: Aamumummolassa annetaan lapselle aikaa

Unihiekasta ei ole jälkeäkään Vantaan Vierumäen koululla aamu-kahdeksalta. Yksi pikkukoululainen ahertaa jo joulukorttien kimpussa, toinen pelaa into piukeana lautapeliä, kolmas jutustelee mummon kanssa muuten vaan.

Vierumäen koulun koulumummot ja- vaarit ottavat lapset vastaan kolmena päivänä viikossa. Se helpottaa monen perheen arkea: Kun vanhemmat lähtevät aamulla töihin, lapset voi tuoda "mummolaan" eikä heidän tarvitse itse jäädä yksin.

Aamumummola on toiminut Vierumäen koulun tiloissa pysyvästi jo kolme vuotta.

Mummola on tarkoitettu ennen kaikkea ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille, mutta myös vanhemmat lapset poikkeavat usein sen kautta matkalla luokkahuoneeseen. Ohjelma ei seuraa mitään opetussuunnitelmaa vaan mummot ja vaarit päättävät itse mitä lapsien kanssa tehdään.

– Me pelataan, askarrellaan ja leikitään täällä, kertoo kolmatta luokkaa käyvä Jade Leinonen.

Koulumummo Rauni Jääskeläinen kertoo, että erityisesti pojilla on kova tarve päästä juttelemaan siitä mitä on kokenut. Esimerkiksi viikonlopun aikana isän kanssa tehdyt puutyöt ovat iso juttu ja on tärkeää, että lapsi saa kertoa siitä jollekin.

– Ihan sama asia, jos on jotain epämiellyttävää tapahtunut, niin siitä pitää päästä keskustelemaan, painottaa Jääskeläinen.

Tarpeen tullen mummola tarjoaa auttavaa kättä myös koulupäivän keskellä. Jos joku lapsi on luokassa levoton, hänet voidaan tuoda mummolaan rauhoittumaan, ettei toisten oppilaiden opiskelu kärsi.

Pienimuotoista koulumummolatoimintaa järjestetään Vierumäen koulun lisäksi myös lähistöltä löytyvässä Kulomäen koulussa.

Lue seuraavaksi