1. yle.fi
  2. Uutiset

Nostalginen kuva isästä herätti laulajan uteliaisuuden – Popliinitakkisen tytön mysteeri selvisi

Laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläisen isän nuoruuskuvassa olevan kuhmolaistytön henkilöllisyys selvisi Facebookin avulla.

Tuure Kilpeläinen
Vanha valokuva, jossa Tuure Kilpeläisen isä Tero Kilpeläinen ja kuhmolainen Terttu Ohtonen 60-luvulla Kuhmossa.
Sirkka Komulainen

Muusikko Tuure Kilpeläinen julkaisi eilen isänpäivänä Facebookissa vanhan valokuvan, jossa hänen isänsä Tero Kilpeläinen poseeraa Kuhmossa nuoren naisen kanssa. Mustavalkokuvan saatetekstissä Kilpeläinen kertoi oman päivänsä kulusta ja ihmetteli, kuka kuvassa esiintyvä nuori nainen mahtaa olla.

Tuuren isän vieressä Ruoka- ja virvokebaari-kyltin alla seisovalle naiselle löytyikin somen avulla nopeasti henkilöllisyys. Kommenteista käy ilmi, että Facebookin Kuhmo-ryhmässä joku tunnisti 60-luvun nuoret vikkelästi. Kaunis takkiin ja hameeseen sonnustautunut nainen on kuhmolainen Terttu Ohtonen, omaa sukua Hämäläinen.

Kuhmon kylänraitti oli aivan erilainen.

Terttu Ohtonen

Yli 2000 tykkäystä ja paljon keskustelua herättänyt päivitys kantautuikin myös kuvan Tertun korviin nopeasti, vaikkei hän itse Facebookissa olekaan. Nyt 69-vuotias Ohtonen muistaa kuvassa olevan hetken hyvin. Hän arvelee, että kuva on vuodelta 1963.

– Olisiko ollut sunnuntaipäivä ja tämä meidän nuorisoporukka oli kokoontumassa kyseiseen baariin. Siihen aikaan ystävälläni oli ainut kamera koko porukassa. Meitä oli parikymmentä nuorta. Se oli sellainen turvallinen poppoo pistää meidät sitten aikuiselämään, Ohtonen muistelee.

Kuvakaappaus Tuure Kilpeläisen Facebook-profiilista, jossa on vanha kuva Tuuren isästä ja nuoresta naisesta 1960-luvun Kuhmossa.
Kuvakaappaus Facebookista.

Nainen itse ei viihdy netissä, mutta kuuli kuvasta sisareltaan. Hän muistelee mielellään menneitä.

– Se on tosi nostalginen vuosikymmen kaiken suhteen, niin ihmissuhteissa kuin muutenkin elämän kehityksessä. Kuhmon kylänraitti oli aivan erilainen.

Tuuren isän Tero Kilpeläisen kanssa Ohtonen kertoo olleensa ystävä – heilastelua hän ei ainakaan myönnä. Terttu ja Tero asuivat saman talon pihapiirissä ja kulkivat usein yhtä matkaa keskustaan. Nuorisoelämä oli kovin toisenlaista kuin nykyään.

Isä oli erittäin hyvä twistaamaan.

Tuure Kilpeläinen

– Eipä silloin ollut juuri muuta kuin oma seura. Oltiin raitilla, mentiin baarista toiseen ja vaihdettiin kuulumisia. Kesällä porukassa oli yksi ainut levysoitin ja sitä mentiin iltaisin uimarannalle soittamaan ja twistamaan. Se on jäänyt mieleen.

Tero Kilpeläisen kanssa Ohtonen tapasi vielä 1970-luvulla, mutta sitten elämä vei eri suuntiin. Tuure Kilpeläinen on Ohtoselle tuttu muusikkona.

– Kovasti tsemppiä kundille. On niin mukava katsoa kun nuoruuden ystävän poika on tuolla laulelemassa.

Vanha kuva sai lauluntekijän mielikuvituksen lentoon

Tuure Kilpeläinen yllättyi täysin, kun kuvan naisen henkilöllisyys selvisi käden käänteessä. Kilpeläisen sivuilla moni kommentoija tunnisti Tertun.

– Se herätti ajatuksia, että onko Terttu hengissä, mitä hän tekee, mikä kuvan tilanne oli että hänellä on varmaan jonkinlaisia tarinoita mun isästä.

Kilpeläinen tietää Kainuussa varttuneen isänsä nuoruudesta vain vähän. Kuvan Tertun kertomus Kuhmon hiekkarannalla twistaavista nuorista saa kuitenkin miehen naurahtamaan, sillä tilanne helppo kuvitella.

– Isä oli erittäin hyvä twistaamaan – niin mestarillisen hyvä, että ilmeisesti hiekkarannalla on käyty kerta jos toinenkin treenaamassa tätä taitoa.

Kilpeläinen sai 60-luvulla otetun valokuvan sukulaiseltaan muutama vuosi sitten. Enää isä ei ole kertomassa nuoruudestaan, joten mustavalkokuva saa mielikuvituksen laukkaamaan.

Laulaja Tuure Kilpeläinen
Tuure Kilpeläinen keikkailee ahkerasti yhteensä Kaihon karavaanin kanssa.Universal Music Finland

– Kuvassa ne on jossain Kuhmon keskustassa vierekkäin vanhanaikaisen baarin edessä ja ne selvästi vähän heilastelee. Mun isä on siinä James Deanin näköisenä ja yrittää olla coolina – ja onkin, jatsarit jalassa ja villapaidassa.

– Se on jotenkin jännittävää nähdä oma isä taipaleensa alussa, pohtii Kilpeläinen.

Katsellessaan kuvaa hän on usein mietiskellyt, kuka tyttö isän vierellä on. Nyt mysteeri on vihdoin selvinnyt.

– On se niin lutunen se tyttö, joka on siinä vähän liian iso poplaritakki päällä, on kevättalvi ja tukka on vähän tupeerattu. Sellaisia nuoria, jotka yrittävät olla vähän vanhemman näköisiä kuin ovatkaan.

Lauluntekijä kokee, että vanha valokuva ikään kuin herättää isän hetkeksi henkiin – ainakin kuvitelmissa.

– Silloin tajuaa, että sen oman muistin ulkopuolellakin on ollut omanlaisensa nuoruus ja se on räpeltänyt tän homman alkuun. Se on kiehtovaa.

Lue seuraavaksi