Bongasitko harvinaisen superkuun? Lähetä kuva

Kuu on suurimmillaan 68 vuoteen, mutta suurin osa Suomea ei sitä näe. Onnistuitko saamaan kuvan harvinaisesta ilmiöstä? Lähetä otoksesi meille.

Kotimaa
Superkuu Tampereen Tohloppijärvellä
Superkuu Tampereen Tohloppijärvellä.Antti Eintola / Yle

Tänään maanantaina kello 15.52, auringon laskiessa, on superkuu nähtävissä osassa maata. Suurimmalla osalla suomalaisista ilmiö menee ohi pilvipeitteen vuoksi.

Ylen meteorologin Anne Borgströmin viimeisten tietojen mukaan paras mahdollisuus nähdä superkuu on Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja paikoin maan lounaisosissa.

– Lännessäkin on pieni mahdollisuus, että pilvipeite rakoilee. Tällä hetkellä ei ole tietoa, näkyykö superkuu Helsingissä, Borgström kertoo.

Superkuuksi kutsuttu ilmiö syntyy, kun Maa, Kuu ja Aurinko ovat samassa linjassa, ja Kuu on täydenkuun aikaan lähimpänä Maata. Superkuu näyttää noin 14 prosenttia suuremmalta ja 30 prosenttia kirkkaammalta kuin Kuu pienimmillään.

Seuraavan kerran superkuu on nähtävissä vuoden 2034 marraskuussa.

Onnistuitko saamaan kuvan harvinaisesta ilmiöstä? Lähetä otoksesi meille, julkaisemme komeimmat kuvat.

Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt:

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.