yle.fi-etusivu

Trump valitsi esikuntansa päälliköt – hillitty puoluemies ja räyhäkkä populisti

Donald Trumpin tapana oli kilpailuttaa alaisiaan liikemiesurallaan. Sama tyyli näyttää jatkuvan myös Valkoisessa talossa.

USA:n vaalit
Reince Priebus.
Donald Trump nimitti Valkoisen talon kansliapäälliköksi Reince Priebusin.Jim Lo Scalzo / EPA

Donald Trump nimitti Valkoisen talon kansliapäälliköksi Reince Priebusin, republikaanisen puolueen johtajan ja lojaalin yhteistyömiehen.

Trump tarvitsee esikuntaansa reaalipolitiikan taitajan. Priebusissa hän näkee sellaisen.

Mutta samalla Trump ilmoitti valinneensa pääneuvonantajakseen ja päästrategikseen äärioikeistolaisen kampanjapäällikkönsä Stephen Bannonin. Priebus sai ykköspaikan (siirryt toiseen palveluun), mutta tärkeä tehtävä on Bannonillakin.

Maltillinen Priebus, aggressiivinen Bannon

Näillä nimityksillä Trump loi alaisuuteensa kaksi valtakeskusta (siirryt toiseen palveluun), jotka kilpailevat keskenään, arvioi mm. yhdysvaltalainen Politico-verkkolehti. Tällä tavoin hänen kerrotaan kilpailuttaneen alaisiaan liike-elämässäkin. Vastakkain ovat maltillinen ja nöyränoloinen Priebus ja räyhäkkä, rasistiseksikin sanottu Bannon.

Steve Bannon Sundance Film Festivalin punaisella matolla tammikuussa 2013.
Trumpin pääneuvonantajaksi nousee kiistelty hahmo, populistinen Stephen Bannon. James Atoa / Everett Collection / AOP

Trumpin mukaan miehet jatkavat tehokasta yhteistyötään ja työskentelevät Valkoisessa talossa tasa-arvoisina kumppaneina. Mutta jännitteitä on varmasti luvassa.

Priebus tuntee Washingtonin politiikan

44-vuotias Reince Priebus on johtanut republikaanisen puolueen kansallista komiteaa viisi vuotta ja hänellä on verkostot kunnossa Washingtonissa. Näin hän voi olla oikea henkilö auttamaan poliittisesti kokematonta Trumpia viemään kongressissa läpi lakihankkeitaan.

Priebus on lisäksi kongressin edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin ystävä, mikä sekin auttaa Trumpia lainsäädäntötyössä.

Taustaltaan Trumpin tuleva kansliapäällikkö on lakimies ja kotoisin Wisconsinista – samasta osavaltiosta kuin Paul Ryankin. Tyyliltään Priebus eroaa päämiehestään täysin: Kun Trump oli kampanjassaan röyhkeä ja impulsiivinen, Priebus tunnetaan matalasta profiilistaan.

Donald Trump Barron-poikansa ja Melania-vaimonsa kanssa vaalivalvojaisissaan 8. marraskuuta.
Donald Trump Barron-poikansa ja Melania-vaimonsa kanssa vaalivalvojaisissaan 8. marraskuuta.Shawn Thew / EPA

Lojaalius kesti Trumpin kiukuttelut

Pitkän vaalitaistelun aikana Priebus osoittautui uskolliseksi tukijaksi silloinkin, kun Trumpin kampanjointi kompasteli.

Kun Trump haukkui republikaanien esivaalikampanjaa väärennetyksi ja uhkaili jopa perustaa oman puolueen ja lähteä sen ehdokkaaksi, Priebus pysyi puolueettomana.

Ja kun Trump lopulta voitti republikaanien ehdokkuuden, Priebus oli hänen rinnallaan. Lojaali yhteistyösuhde toimi vaalien loppusuorallakin – ja voitonpuheessaan vaaliyönä Trump kutsui luottomiehensä vierelleen mikrofonin ääreen.

Kovan linjan populisti Trumpin päästrategiksi

Mutta missään nimessä Trump ei halua kääntää selkäänsä peruskannattajilleen. Niille, jotka innostuivat hänen populistisesta tyylistään ja karkeista puheistaan. Siksi hän pestasi Valkoisen talon toiseen huipputehtävään Stephen Bannonin.

62-vuotiaasta Bannonista tulee Valkoisen talon päästrategi.

Stephen Bannon on mies, joka hyppäsi Trumpin vaalijunaan kesken taistelun – ja joka hallitsee likaisetkin temput.

Rasistisen Breitbart-sivuston johtaja

Ennen kampanjapäälliköksi ryhtymistään Bannon johti äärikansallista, rasistiseksi sanottua Breitbart-nettisivustoa. Breitbartista tuli Bannonin johdolla foorumi ”vaihtoehtoiselle oikeistolle”, jossa äänensä saivat kuuluviin myös uusnatsit, valkoisen vallan kannattajat ja juutalaisvastaiset ainekset.

Breitbart on vastustanut monikulttuurisuutta ja puolustanut "läntistä arvomaailmaa”.

.

Donald ja vaimonsa Melania (3. vasemmalta) seisovat lavalla jälkikasvunsa kanssa vaalivalvojaisissa 8. marraskuuta.
Donald Trump ja hänen perheensä vaalivalvojaisissa. Trumpin aikuisilla lapsilla sanotaan olevan vetoa politiikan maailmaan. Shawn Thew / EPA

Juuri Bannon oli vastuussa siitä, että Trumpin ja Hillary Clintonin kolmanteen vaaliväittelyyn marssitettiin naisia, jotka syyttivät rouva Clintonin aviomiestä Billiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Bannon on myös pitänyt salaliittoteorioista: Breitbart penkoi hänen johdollaan Hillary ja Bill Clintonin väitettyjä väärinkäytöksiä.

"Pienen ihmisen puolustaja"

Bannonin entiset alaiset ovat esittäneet aika murskaavia arvioita johtajastaan: "Häijy mies, puhui rumasti naisista, Breitbartin diktaattori..."

Mutta jotkut myös kehuvat hänen armotonta kilpailuviettiään ja journalistisia kykyjään. Myös hänen asettumistaan heikkojen puolelle.

– Steve Bannon on pienen ihmisen puolustaja. Hänen konservatiivinen populisminsa juontaa hänen sitoutumisestaan tavallisten amerikkalaisten asialle, kirjoittaa Rebecca Mansour, Breitbart-sivuston päällikkötoimittaja (siirryt toiseen palveluun).

– Ja nämä tavikset ovat niin usein tulleet Washingtonin ja Wall Streetin valtapiirien pettämiksi, Mansour jatkaa.

Myös Trumpin lapsilla vetoa vallankäyttöön

Eikä Trumpin tulevan hallinnon sisäinen kyräily jää tähän. Yhden leirin muodostavat New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ja hänen kannattajansa. Christien osakkeet tosin näyttävät olevan laskussa, sillä Trump siirsi hänet pois vallansiirtoa valmistelevan tiimin johdosta. Tilalle nousi varapresidentti Mike Pence.

Ja oma valtaryhmänsä ovat Trumpin lapset: Donald Jr, Ivanka, Eric ja Tiffany. Myös Ivankan aviomies eli tulevan presidentin vävy Jared Kushner tunnetaan poliittisesta kunnianhimostaan.

Trumpin lasten tiedetään tulevan hyvin toimeen tulevan kansliapäällikön Reince Priebusin kanssa.

USA:n presidentinvaaleja koskevat jutut löydät tästä.