Venäjä uudistaa hävittäjäkalustoaan Karjalassa

Viimeistä huutoa olevia monitoimihävittäjiä tulossa Petroskoin tukikohtaan.

Ulkomaat
lentokone
Venäjän uusin hävittäjätyyppi Suhoi Su-35S lentonäytöksessä kesällä 2015. Vesihöyry tiivistyy siipien yläpinnalle taitolennon aikana.Juri Kotšekov / EPA

Venäjän ilmavoimat vaihtaa Petroskoissa Besovetsin kentällä olevan 159. Kaartin torjuntahävittäjärykmentin konekalustoa uudempaan. Rykmentillä on nyt kolmisenkymmentä Suhoi Su-27 -hävittäjää, joka on Venäjän ilmavoimien vakiokalustoa.

Uutistoimisto Tassin mukaan ensimmäinen ryhmä Suhoin uusinta hävittäjämallia, Su-35S-konetta, on valmis siirrettäväksi tehtaalta Venäjän Kaukoidästä Karjalaan. Tass ei mainitse koneiden määrää, mutta yhteisöpalvelu Twitterissä on ollut kuvia neljästä uudesta koneesta.

Toinen ryhmä toimitetaan perästä lähiaikoina.

Petroskoin hävittäjärykmentti on ensimmäinen Venäjän ilmavoimien joukko-osasto Euroopan puolella, joka saa uusinta hävittäjäkalustoa.

Ketterä ja nopea

Suhoi Su-35S on monella tapaa tehokas hävittäjäkone. Se on edelleen kehitetty Su-27-koneesta. Su-35S pystyy liikehtimään ketterästi muun muassa siksi, että siinä on kääntyvät suihkumoottorien poistoaukkojen päät. Kone on myös hyvin nopea, sen huippunopeus on lähes 2 400 kilometriä tunnissa.

Aseistukseksi Su-35S voi ottaa monenlaisia ilmataisteluohjuksia, maakohteita vastaan tarkoitettuja ohjuksia ja pommeja. Siinä on myös hyvä oma tutka ja vastustajan tutkien häirintäjärjestelmä, jota ainakin venäläiset mainostavat tehokkaaksi.

Venäjällä on käytössä muutama kymmenen Su-35S-hävittäjää. Niitä on ollut mukana Venäjän lento-osastossa Syyriassa. Konetta on myyty myös Kiinaan.

Lähteet: Tass