Koulusurman valmistelusta syytetyn ystävä: Olin huolissani hänestä monta vuotta

Koulusurman valmistelusta syytteessä olevalle naiselle vaaditaan 3 vuoden ja 6 kuukauden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta. Oikeus pohtii syytetyn lähettämistä mielentilatutkimukseen.

Kotimaa
Epäillyn koulusurman valmistelun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 11. marraskuuta.
Epäillyn koulusurman valmistelun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 11. marraskuuta.Timo Korhonen / AOP

Helsinkiläistä nuorta naista syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Syytteiden mukaan naisen tarkoitus oli surmata ampumalla kokkolalaisessa koulussa ainakin 40 ihmistä. Syyttäjä luki oikeudessa tänään useita viestejä, joita pääsyytetty oli lähettänyt kavereilleen. Viesteissä ihannoidaan Jokelan koulusurmaajaa sekä puhutaan runsain määrin tappamisesta ja kuolemisesta.

Naisen asianajaja kysyi tänään oikeudessa, mitä nainen ajattelee koulusurman tekemisestä nyt.

– Minä olen ollut nyt kiinni kaksi kuukautta. Kyllä tämä on ollut tunteiden vuoristorataa. Kyllä minua nyt kaduttaa ja harmittaa tosi paljon. Tilanne on nyt tämä, ja se täytyy hyväksyä, nainen sanoi oikeudessa.

Syytteiden mukaan nainen otti pikavippejä, joilla hän yritti ostaa tuttavaltaan käsiasetta.

Puolustuksen mukaan nainen suunnitteli tappavansa oppilaita koulussa, mutta ei ollut kuitenkaan ottanut sitä viimeistä askelta koulusurman toteuttamisessa. Tämän vuoksi puolustus katsoo, ettei nainen ole syyllistynyt asiassa rikokseen.

Naisen asianajaja kysyi oikeudessa, mitä tämä olisi tehnyt, jos hän olisi saanut aseen.

– En tiedä, nainen sanoi.

"Olin järkyttynyt kun kuulin tästä massamurhasta"

Oikeudessa kuultiin tänään maanantaina useita naissyytetyn kavereita. Muutama heistä kertoi olleensa hyvin huolissaan kaveristaan, joka ihannoi Jokelan koulusurmaajaa ja puhui paljon koulusurmista.

– Olen ollut hyvin huolissani hänestä jo useiden vuosien ajan. Olin järkyttynyt, kun kuulin tästä massamurhasta, sanoi eräs hänen ystävänsä.

Syyttäjän mukaan pääsyytetty olisi tehnyt koulusurman, jos viranomaiset eivät olisi päässeet väliin.

– Hän oli suunnitellut tekoa vuoden 2014 heinäkuusta lähtien. Hän on tunnustanut tilanneensa aseen ja patruunoita. Hän oli myös käynyt harjoittelemassa ampumista, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski sanoi oikeudelle loppulausunnossaan.

"Toivottavasti päämieheni kuuluu tähän uhoajien porukkaan"

Syyttäjä vaatii naiselle kolmen vuoden ja kuuden kuukauden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta. Naisen asianajajan mukaan tuomio olisi liian ankara seuraamus oikeuskäytäntöön nähden.

Puolustus vetoaa myös siihen, että nainen ei ollut saanut hankittua itselleen käsiasetta, vaikka oli sitä yrittänyt.

– Näitä koulusurman uhoajia on paljon, mutta vain promille niistä päätyy sen tekemään. Toivottavasti päämieheni on yksi heistä, joka kuuluu tähän (uhoajien) porukkaan, sanoi koulusurman valmistelusta syytetyn naisen asianajaja Olli Etelämäki.

Asianajaja Olli Etelämäki pyysi Helsingin käräjäoikeutta lähettämään hänen päämiehensä mielentilatutkimukseen, jos tälle aiotaan määrätä vankeustuomiota.

Koulusurman valmistelun oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii ehdottomia vankeustuomioita myös kahdelle miehelle, joita syytetään avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Oikeus pohtii myös toisen miessyytetyn lähettämistä mielentilatutkimukseen.

Koulusurman valmistelusta syytetty nainen passitettiin odottamaan oikeuden ratkaisua Hämeenlinnan vankilaan. Helsingin käräjäoikeus antaa välituomion tai tuomion jutussa ensi viikon perjantaina.