yle.fi-etusivu

26-vuotias ADA-lainsäädäntö on kohentanut USA:n vammaisten asemaa

Yhdysvalloissa vammaisten asema vaihtelee suuresti. Yhdysvallat ei vielä myöskään ratifioinut YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa yleissopimusta, vaikka vammaisten oikeuksia koskevan lainsäädäntö on ehtinyt olla voimassa jo 26 vuotta.

Yle Uutiset viittomakielellä
Barack Obaman hallinnon korkea virkamies Judith E. Heumann eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Helsingissä lokakuun lopussa pidetyssä kansainvälisessä seminaarissa pohdittiin vammaisten poliittista osallistumista.

Seminaarissa oli paikalla myös Yhdysvaltain väistyvän presidentin Barack Obaman hallinnon korkea virkamies Judith E. Heumann, jonka kanssa keskustelimme Yhdysvaltojen ADA-laista, joka määrittelee vammaisten oikeuksia ja esteettömyyttä.

Lainsäädäntö on ollut voimassa vuodesta 1990, mutta siitä huolimatta vammaisten tilanne vaihtelee yhä Yhdysvaltain sisällä.

– Lain tuottama edistys on ollut merkittävää joillakin alueilla. Esimerksi taloudellinen riippumattomuus ja edistystä on tapahtunut monilla alueilla, kuten vaaleihin osallistuminen ja koulutus. Työllisyys on alue, jolla riitää vielä tekemistä, Heumann sanoo.

Helsingin seminaarissa keskusteltiin laajalti YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevasta yleissopimuksesta. Suomi ratifoi sopimuksen tänä vuonna ja sopimus tuli voimaan kesäkuussa. Yhdysvallat ei ole vielä ratifoinut sopimusta. Heumann kertoo, että sen eteen on tehty kovasti työtä.

– Nykyinen hallinto on tehnyt kovasti töitä ratifoinnin eteen. Yhdysvalloissa 2/3 senaatista pitää esittää ratifointia presidentille. Erityisneuvonantajan toimistossa olemme olleet tässä mukana vuodesta 2010 tavoitteenamme ratifiointi. Emme ole vielä tässä onnistuneet, mutta uskomme kovasti, että onnistumme tässä tulevaisuudessa.

Vielä on epäselvää, kuinka Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos vaikuttaa YK:n vammaissopimuksen ratifiointiin. Tuleva presidentti Donald Trump arvosteli kampanjansa YK:ta mm. tehottomuudesta.