1. yle.fi
  2. Uutiset

VTT ja Rolls-Royce yhteistyöhön etäohjattavien laivojen kehittämisessä

Rolls-Royce on luvannut ensimmäiset kaupalliset etäohjattavat laivat vielä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

tekniikka
Rolls-Roycen logo hallin ulkopuolella.
Rex Features / All Over Press

Laivalaitteita ja -moottoreita valmistava Rolls-Royce Holdings on solminut yhteistyösopimuksen Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa ensimmäisen sukupolven etäohjattavien ja autonomisten laivojen suunnittelusta, kehittämisestä ja testaamisesta. Yhteistyön tarkoituksena on tuottaa kaupallinen alus.

Yhteistyössä Rolls-Roycen asiantuntijuus miehittämättömien ja autonomisten laivojen kehittämisessä yhdistyy VTT:n erityisosaamiseen automaattisten laivojen simulaatioissa, tiedotteessa kerrotaan. Lisäksi VTT tuo mukanaan osaamista turvallisuuskriittisten ja monimutkaisten järjestelmien hallinnassa sekä kehittämisessä.

VTT:n osana on suorittaa käytännön malli- ja hinauskokeita, joita ryyditetään digitaalisilla ratkaisuilla. Mukana on data-analytiikkaa ja visualisointeja.

Tämä kaikki auttaa Rolls-Roycea arvioimaan laivojensa suorituskykyä, mikä puolestaan auttaa kehittämään parempia ja turvallisempia prototyyppejä.

Etäohjattavat laivat ovat keskeinen hanke Rolls-Roycelle, joka on luvannut ensimmäiset kaupalliset etäohjattavat laivat vielä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi