Jenni Pääskysaari ei päässyt unelma-ammattiinsa – kannustaa nyt nuoria jakamalla oman tarinansa

Jenni Pääskysaari kehottaa nuoria olemaan välittämättä muiden mielipiteistä ja tavoittelemaan unelmiaan. Nuorille hän kertoo kannustuspuheenvuoroissaan myös saavuttamatta jääneestä unelma-ammatistaan sekä siitä, kuinka hänen ikätoverinsa jättivät hänet yksin teini-iässä.

Jenni Pääskysaari. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Sisällöntuottaja, juontaja ja yrittäjä Jenni Pääskysaari vieraili kertomassa torniolaisille yläkoululaisille oman paikkansa löytämisestä elämässä. Pääskysaaren mukaan nykyelämän tarjoamat runsaat mahdollisuudet tulisi nähdä positiivisessa valossa.

– Totta kai siihen liittyy myös epävarmuus. Monesti ajatellaan, että nyt eletään valtavan muutoksen aikaa, mutta ajattelen, että muutos on käynnissä aina. Nyt se muutos on vaan niin valtavan suuri ja nopea, että emme oikein meinaa pysyä kärryillä.

Meillä on tällä hetkellä sellaisia ruoka-aineita, ammatteja ja kulkuvälineitä, joita ei ole ollut olemassakaan viisi vuotta sitten.

Jenni Pääskysaari

Nopeasti muuttuva maailma on erityinen haaste vielä paikkaansa hakeville nuorille.

– Meillä on tällä hetkellä sellaisia ruoka-aineita, ammatteja ja kulkuvälineitä, joita ei ole ollut olemassakaan viisi vuotta sitten. Miten me osaisimme nyt sanoa, mitä on viiden vuoden tai viidentoista vuoden päästä, Pääskysaari kysyy.

Epävarmuudessa ja valintojen keskellä painiskeleville nuorille Pääskysaari jakaa oman tarinansa.

– Minulla on ollut yksi selkeä unelma: minusta piti tulla näyttelijä ja se unelma kariutui. Minusta ei tullut näyttelijää, mutta tuli lasten leiriohjaaja, tuli kiinteistöfirman toimistovastaava ja tuli siivooja. Sitten päädyin media-alalle. Lohtuna olen halunnut sanoa, että nyt 41-vuotiaana kun katson elämääni taaksepäin, en olisi ikinä edes osannut unelmoida näistä kaikista asioista, joita olen päässyt tekemään.

Hän muistuttaa, että elämässä pitää kuitenkin olla joku suunta ja yksilön pitää tehdä asioita saavuttaakseen jotakin.

Huutia sukupuolirooleille

Sydämenasiakseen Jenni Pääskysaari kertoo kokevansa tasa-arvoasiat, joista hän puhuu myös nuorille.

– Väitän, että sekä aikuisilla että nuorilla ja lapsilla on edelleen asenteita siitä, mikä on sopivaa tytöille ja mikä on sopivaa pojille. Pitäisi olla välittämättä siitä, miten asioita on joskus tehty.

Se avasi silmäni siihen, että voin tehdä asioita, jotka on perinteisesti mielletty miehille ja tietysti päinvastoin.

Jenni Pääskysaari

Pääsykysaari kertoo nähneensä lapsena, että myös nainen voi olla rallikuski.

– Se avasi silmäni siihen, että voin tehdä asioita, jotka on perinteisesti mielletty miehille ja tietysti päinvastoin.

Pääskysaari kuitenkin tietää, että etenkin teini-iässä porukasta poikkeamisella on hintansa.

– Kun kaveripiiriini tuli päihteiden kokeilua, huomasin todella nopeasti, että se ei ollut minun juttuni. Sen hinta oli se, että jäin joksikin aikaa yksin. Siksi ymmärrän sen, että välillä on helpompi mennä lauman mukana.

Kokemuksestaan huolimatta Pääskysaari kehottaa kulkemaan omia latujaan.

– Mitä useammin ja tärkeämmissä asioissa pystyy irrottautumaan ja tekemään niitä asioita, joista itselle tulee hyvä olo, elämästä tulee kyllä maistuvampaa.

Media-alan moniottelija Pääskysaari kehottaa myös olemaan välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat.

– Yritin 28-vuotiaaksi asti miellyttää muita enkä sanonut poikkipuolista sanaa, enkä uskaltanut avata suutani työpaikalla, kun asiat olivat huonosti.

Myöhemmin hän alkoi kuitenkin toimia toisin.

– Elämästäni tuli todella paljon helpompaa sen jälkeen, hän kertoo.