Mitä rakennuksia Varkaudessa pitäisi suojella ja mitä ei – yli 300 kohdetta käyty läpi

Varkauden rakennusperinnön selvitystyö on valmistumassa. Suojelukohteiksi esitetään "hyviä esimerkkejä".

Varkaus
Lehtoniemen vanha tyovaentalo Varkaudessa.
Sakari Partanen / Yle

Varkaudessa odotetaan vilkasta keskustelua suojeltavaksi esitettävistä rakennuksista. Vuosien ajan kestäneessä inventoinnissa on läpikäyty yli 300 rakennusta, rakennelmaa ja aluetta.

Inventointityötä on tehty erilaisissa työryhmissä ja viranomaisneuvotteluissa. Tarkoituksena on selvittää, mitä kohteita pitäisi suojella erityisten arvojen vuoksi.

Varkauden kaupunginarkkitehdin Satu Reiskon mukaan työssä haettiin kokonaisratkaisua eli verrattiin keskenään samantyyppisiä kohteita.

– Hyvä esimerkki on koulurakennukset. Kaupungilla on paljon vanhoja koulurakennuksia 1920-luvulta alkaen. Koulurakennukset laitettiin rinta rinnan ja hyvät esimerkit suojellaan, mutta ei kaikkia koulurakennuksia, Reisko sanoo.

Suojelun taso puhuttaa

Kaupunginarkkitehti Reiskon mukaan jo nyt on nähtävissä, että rakennetun kulttuuriympäristön suojelusuunnitelma tulee herättämään paljon mielipiteitä.

– Kyllä varmasti keskustelua herättää ja arvostelua, mikä on suojelun taso. Mitä pitäisi säilyttää, että se on riittävä. Nyt on haettu yksi ratkaisu ja katsotaan, mihin päädytään.

Erityisesti Niittylän ja Koivulan puutalokortteleiden kohtalo nousee esille keskustelussa.

Ruukki synnytti kaupungin

Varkaus on aikoinaan lähtenyt rakentumaan Varkauden ruukin ympärille Huruskosken ja Ämmäkosken läheisyyteen 1800-luvun alussa. Kaavoitustyö sai alkunsa, kun ruukki siirtyi 1900-luvun alussa Ahlström Oy:lle.

– Tehdas halusi vaikuttaa siihen, millaisissa oloissa heidän työntekijänsä elävät. Hyvä esimerkki on Päiviönsaari, jonne tehtiin kaupungin kokoon nähden hyvin korkeita asuinrakennuksia. Myös Pirttiniemen alue on merkittävässä roolissa edelleen.

– Teollisuus on siinä säilynyt, vaikka laivatelakasta ei olekaan mitään jäljellä.

Taulumäen alueen merkitys kaupunkikuvassa on myös vahva.

– Varsinkin Kauppakatu on huomattu nyt myös valtakunnallisesti merkittävänä alueena, onhan se pienipiirteinen vanha Kauppakatu.

Valtakunnallisesti merkittäviä ovat myös Lehtoniemen vanha teollisuusalue ja Taipaleen kanavat, Reisko sanoo.

Myös Könönpellon pientaloalueen rooli on tiukasti sidoksissa Varkauden kehitykseen.

– Könönpellon alue on Ahlströmin tehtaan asuinalueita, siellä näkyy Alvar Aallon kädenjälki. Aalto oli yksi Ahlströmin tehtaan hoviarkkitehdeista. Hän teki paljon tyyppitaloja sekä asemakaavoja tehtaan asuinalueille.

Suojelusuunnitelmasta järjestetään yleisötilaisuus 1. joulukuuta kirjastolla. Siellä esitellään ihmisille suojeluluokitusta ja kerrotaan laajemmin rakennetusta kulttuuriympäristöstä ja rakennussuojelusta.