Miksi pieni lapsi ei saanut armollista kuolemaa? Kansanedustajat puivat

Kansalaisaloite eutanasiasta on lyhyessä ajassa kerännyt kymmeniätuhansia nimiä. Kristillisdemokraatin ja perussuomalaisen näkökulmat erosivat toisistaan A-studiossa.

eutanasia
Uutisvideot: Äiti olisi toivonut pojalleen eutanasiaa
Uutisvideot: Äiti olisi toivonut pojalleen eutanasiaa

Maanantain A-studiossa kuultiin surullinen tarina pienen Eino-pojan pitkittyneestä kuolemasta ja eduskunnan kaksi eri näkemystä, mitä eutanasiasta pitäisi ajatella.

Einon tarina on ylläolevalla videolla ja Areenassa. Poika oli äidin, Johanna Ervastin mukaan poissa jo raskaiden aivoleikkausten jälkeen. Perheelle kerrottiin, että kuolemaan johtava keuhkokuume olisi parasta, mitä Einolle voisi tapahtua.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vastustaa eutanasiaa. Hän sanoi A-studion haastattelussa, että pitää parantaa saattohoitoa, ei surmata ihmisiä.

– Eutanasia tarkoittaa sitä, että ihmisen elämä lopetetaan – hänelle annetaan kuolinpiikki, hänet surmataan. Maailman lääkäriliitto ja Suomen lääkäriliitto yksimielisesti vastustavat eutanasiaa, koska lääkäri joutuu surmaamaan potilaan, Essayah korostaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on sallivampi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah keskustelivat eutanasiasta Johanna Vesikallion johdolla.
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah keskustelivat eutanasiasta Johanna Vesikallion johdolla.Yle

– Meidän kuuluu olla armeliaita siinä vaiheessa, kun mitkään hoidot ja ihmisen apu eivät auta. Kun kuolema on odotettavissa, meidän pitää pystyä auttamaan ihmistä, sanoo Juvonen.

Parhaillaan kerätään allekirjoituksia eutanasian laillistavaan kansalaisaloitteeseen. Keräys alkoi viikko sitten ja allekirjoituksia oli maanantai-iltana noin 29 000. Eduskunta ottaa käsittelyyn 50 000 nimeä saavuttaneet kansalaisaloitteet. Aloitteelle lienee tukea eduskunnassa: eduskuntavaalien vaalikonevastauksista käy ilmi, että nykyisistä kansanedustajista noin 60 prosenttia sallisi eutanasian.

Essayah: Benelux-maat ajautuivat ongelmiin

Sari Essayah kuitenkin luottaisi kysymyksessä lääketieteen asiantuntijoihin. Essayahin mukaan eduskunnan viidestä lääkäristä neljä selkeästi vastustaa eutanasiaa.

– Ollaan niin ison eettisen kysymyksen äärellä, että ei voida kansalaisaloitteen sisääntuomisella ja sillä, moniko eduskunnassa kannattaa, lähteä tätä viemään läpi.

Missään muualla Euroopassa kuin Benelux-maissa eutanasiaa ei ole sallittu, Essayah huomauttaa. Niissäkään rajaus kuolemansairaisiin ei ole käytännössä pitänyt.

Aloitteentekijöillä on oma sairaus tai läheinen, josta on kysymys. Silloin ymmärtää asiaa paremmin.

Arja Juvonen

– Maissa on jouduttu kaltevalle pinnalle kun pitkäaikaissairaat ovat alkaneet miettiä, olisko eutanasia jollakin tavalla tie ulos. On tapauksia joissa henkilöille, jotka eivät suinkaan olleet kuolemansairaita, on tehty eutanasia, tähdentää Essayah.

Arja Juvonen haastaa kysymään, millä tavalla elämän viimeiset hetket pitäisi viettää.

– Hyvän oikea-aikaisen saattohoidon ja eutanasian välillä on todella pieni ero, hän sanoo.

– Aloitteentekijät ovat oikealla asialla. He ovat sydänverellä tehneet tätä aloitetta – heillä on omakohtainen kokemus, joillakin oma sairaus tai läheinen, josta on kysymys. Silloin ymmärtää asiaa paremmin.

Juvonen ymmärtää vanhustenhoitajataustaisena lääkärien kannan ja vakaumuksen pitää yllä elämää, mutta tehtävänä on "myös lieventää tuskaa". Juvonen näkee, että pitkittyneessä kuolemassa nukuttaminen olisi potilaalle armollista.

Voit katsoa koko keskustelun A-studion jaksossa Areenassa.