Ilkka Kanerva: Ukrainassa ollaan huolissaan Trumpin valinnan seurauksista

Etyjin rauhanvälityksen erityisedustaja Ilkka Kanerva on keskustellut ukrainalaisten kanssa USA:n presidentinvaalien lopputuloksesta.

Ulkomaat
Ilkka Kanerva istuu tuolilla ja katsoo kameraan.
Ilkka Kanerva vastaa Etyjissä Euroopan kriisipesäkkeiden hoidosta.Kalle Mäkelä / Yle

Turkulainen kansanedustaja ja Etyjin rauhanvälityksen erityisedustaja Ilkka Kanerva sanoo, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi huolettaa Ukrainassa. Kanerva sanoo keskustelleensa asiasta ukrainalaisten kanssa jo pariin otteeseen.

Jos toinen osapuoli Ukrainassa tulee vielä nykyistä krouvimmaksi, niin ei toinen osapuoli jätä siihen reagoimatta.

Ilkka Kanerva

– He ovat olleet huolissaan, ettei kansainvälinen yhteisö vain antaisi tapahtua sellaista, missä toimitaan heidän päidensä yli, Ukrainassa rauhanneuvottelijana toimiva Ilkka Kanerva sanoo.

Trump ja Putin

Ilkka Kanervan mukaan ukrainalaisten huoli johtuu siitä, että Donald Trumpilla tiedetään olevan hyvät suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Ukrainassa pelätään, että tämä asetelma voi pahentaa Ukrainan kriisiä.

– Se on yksi skenaario, mitä saattaa olla odotettavissa, Kanerva sanoo.

Ukrainalaisten viesti Kanervalle on ollut selvä.

– He sanoivat, että jos asiat kehittyvät huonompaan suuntaan, niin heidän täytyy vahventaa voimapolitiikkaansa liittyviä toimenpiteitä. On hyvin huolestuttavaa, jos siihen suuntaan mennään. Jos toinen osapuoli Ukrainassa tulee nykyistä krouvimmaksi, niin ei toinen osapuoli jätä reagoimatta siihen.

Epävarmuus lisääntyy

Ilkka Kanerva sanoo, että Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi lisää epävarmuutta myös Pohjolassa.

– Se lisää epävarmuutta entisestään kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa, ja sen heijastukset tuntuvat kaikkein konkreettisimmin täällä Euroopassa. Ukrainan kriisin vaikutukset tuntuvat juuri täällä, Itämeren piirissä olevalla alueella.