Puolan kuolleen presidentin ruumis nostettiin ylös tutkittavaksi

Yli 80 ruumista nostetaan ylös Puolassa osana uutta, vuoden 2010 tuhoisan lentoturman tutkimusta.

Ulkomaat
Muistomarssille osallistuneet ihmiset pitelevät suurta Puolan lippua.
Muistomarssille osallistuneet ihmiset pitelivät suurta Puolan lippua Varsovassa 10. huhtikuuta. Marssilla muistettiin kolmen vuoden takaista lentoturmaa Smolenskissa, jossa kuoli Puolan presidentin Lech Kaczynskin lisäksi 95 muuta ihmistä.Pawel Supernak / EPA

Puolan entinen presidentti Lech Kaczynski ja hänen vaimonsa ruumiit on kaivettu ylös haudoistaan maanantaina Krakovassa. Ruumiiden kaivaminen haudoista on osa uutta tutkimusta, jonka takana on Puolan konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue. Puoluetta johtaa turmassa menehtyneen presidentin kaksoisveli Jaroslaw Kaczynski.

Uusien tutkimusten ja ruumiinavausten tarkoituksena on selvittää turmassa olleiden matkustajien kuolinsyy ja samalla saada selvyyttä lentoturman syystä. Tutkimuksissa halutaan tunnistaa kaikki jäännökset ja tarkastaa niihin jääneet mahdolliset räjähdepitoisuudet.

Ex-presidentti Kaczynski ja hänen vaimonsa Maria Kaczyńska otettiin haudoistaan Wawelin katedraalissa, joka on lepopaikka monille Puolan kuninkaille ja presidenteille Krakovassa. Sen jälkeen heidän jäännöksensä kuljetettiin Krakovan tunnetun Jagiellonian yliopiston laboratorioon tutkimuksia varten. Laboratoriossa tehdään useita testejä, kuten tietokonetomografia ja DNA-testit.

Jaroslaw Kaczynski ja presidenttipari tytär Marta Kaczyńska olivat mukana katedraalissa.

Syyttäjien mukaan kaikkiaan 83 ruumista tutkitaan vuoden 2017 loppuun mennessä. Kaikkia 96 turmassa menehtyneen ruumista ei voida tutkia, sillä osa on muun muassa polttohaudattu.

Taustalla epäily salaliitosta

Jaroslaw Kaczynski on kyseenalaistanut aikaisemmat selvitykset, joita on tehty sekä Puolassa ja Venäjällä. Niiden mukaan onnettomuus johtui pääasiassa huonosta säästä ja lentäjän virheestä.

Kaczynski seuraajineen uskoo, että lentoturma oli suunniteltu ja koneessa oli räjähteitä. Teon taustalla oli Kaczynskin mukaan Venäjä, joka sai tukea Puolan silloiselta pääministeriltä Donald Tuskilta. Kaczynski haluaa saada Tuskin oikeuteen ja etsii todisteita häntä vastaan. Tusk on nykyisin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja.

– Puolaan ei tule vapaus, aidosti vapaa Puola, ilman totuutta, ilman kuolleiden asianmukaista kunnioittamista. Tämä on ollut pitkä varjo kansallisessa ja sosiaalisessa elämässämme, Kaczynski sanoi.

Monien puolalaisten mukaan venäläisten vilpillisyyttä ja väärinkäytöstä tukee Moskovan kieltäytyminen palauttaa koneen hylky ja lennonrekisteröintilaitteet puolalaisille.

Kiistanalainen tutkimus Puolassa

Ruumiiden kaivaminen haudoista on kiistanalainen teko Puolassa. Suuri osa puolalaisia suhtautuu vähättelevästi salaliittoteorioihin ja osa läheisensä menettäneistä on kauhuissaan, kun heidän rakkaansa kaivetaan haudoista ylös.

– Me olemme yksin ja avuttomina tämän häikäilemätön ja julma teon suhteen, kirjoittavat 17 uhrin sukulaiset avoimessa kirjeessään.

Osa puolestaan kokee ylösnostamisen häpäisevän kuolleiden hautarauhan.

Lentoturma tapahtui 10. huhtikuu 2010, kun presidentin valtuuskunta matkusti kunnioittamaan 22 000 puolalaista upseerin muistojuhlaa. Neuvostoliiton salainen poliisi murhasi toisen maailmansodan alussa Katynin metsässä Länsi-Venäjällä. Lennolla oli mukana hallituksen jäseniä, kansanedustajia, sotilasjohtajia ja sodan aikana surmansa saaneiden upseerien sukulaisia. Koneessa olleet kaikki 96 matkustajaa kuolivat.

Lähteet: AP, Reuters