CNN: Oikeistopopulistit iloitsevat Bannonin nimityksestä Valkoiseen taloon

Osa uskoo, että Trumpin päätös nimittää Bannon Valkoiseen taloon kertoo Trumpin aikovan viedä läpi kiistanalaisia tavoitteitaan.

Trumpin pääneuvonantajaksi nousee kiistelty hahmo, populistinen Stephen Bannon. Kuva: AOP

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin päätös nimittää Stephen Bannon pääneuvonantajakseen on saanut ääriryhmien kannattajat liikkeelle. Oikeistopopulistit ja -nationalistit ylistävät Bannonin nimitystä.

– Uskon, että tämä on hyvä juttu, sanoi entinen Ku Klux Klan -johtaja David Duke CNN:lle. Hän väitti, että Bannonin asema on tärkeimpiä Valkoisessa talossa.

Myös oikeistonationalistisilla vdare.com-sivuilla esiintyvä Peter Brimelow kehui Bannonin palkkaamista ja uskoi sen antavan Trumpille yhteyden äärioikeistolaiseen verkostoon.

Bloggaaja Brad Griffinin mukaan Bannonin palkkaaminen osoittaa, että Trump aikoo pitää vaalikampanjan aikana antamiaan lupauksia. Giffin kirjoittaa nationalistiselle verkkosivulle Occidental Dissent ja käyttää salanimeä "Hunter Wallace".

Samoilla linjoilla on myös amerikkalaisten uusnatsien poliittisen puolueen, American Nazi Partyn puheenjohtaja Rocky J. Suhayda, joka kertoi olevansa yllättynyt nimityksestä, mutta pitää sitä merkkinä Trumpin kampanjalupauksien täyttämisestä.

Osa kommentoijista jopa toivoi Bannonin vetävän Trumpia yhä radikaalimpaan suuntaan.

Kovan linjan populisti

Stephen Bannon on Yhdysvalloissa kiistanalainen henkilö. Hän työskenteli laivaston upseerina ja pankkiirina Goldman Sachsilla ennen kuin siirtyi johtamaan äärikansallista, rasistiseksi luonnehdittua Breitbart.com-sivustoa. Sivustolla on otettu kovaan sävyyn kantaa muun muassa terrorismiin ja maahanmuuttokysymyksiin.

Trump kannatti presidentinvaalikampanjansa aikana kovaa linjaa meksikolaisten maahanmuuttoon sekä muslimien ja pakolaisten tuloon Yhdysvaltoihin. Bannonin palkkaamista pidetään merkkinä siitä, että Trump aikoo viedä joitakin kiistanalaisia poliittisia näkemyksiään läpi.

Arvioiden mukaan Breitbart.com aikoo laajentaa toimintaansa Manner-Euroopassa. Manner-Eurooppa on sivuston painopistealue vuonna 2017.