Hyppää sisältöön

Venäjän talousministeri on pidätetty

Aleksei Uljukajevin epäillään ottaneen vastaan suuria lahjuksia. Venäjällä ei ole pidätetty korkea-arvoisempaa viranhaltijaa sitten Neuvostoliiton kaatumisen.

Talousministeri Aleksei Uljukajev. Kuva: Valentin Flauraud / EPA

Venäjän talousministeri Aleksei Uljukajev on pidätetty. Venäjän tutkintakomitea ilmoittaa, että talousministerin epäillään ottaneen lahjuksia ja Uljukajevia vastaan nostetaan syytteet mahdollisimman pian.

Uljukajevin epäillään ottaneen vastaan noin vajaan kahden miljoonan euron arvosta lahjuksia suuren öljy-yhtiökaupan yhteydessä. Lahjuksen väitettyä antajaa tutkintakomitean tiedotteessa ei kerrota.

Viime kuussa Uljukajev antoi valtiolliselle öljyjätille Rosneftille oikeuden ostaa hiukan yli 50 prosentin osuuden öljy-yhtiö Bashneftista. Epäilyjen mukaan hänelle maksettiin tästä hyvästä.

Bashneft yksityistettiin 2000-luvun alussa, mutta vuonna 2014 suurliikemies Vladimir Jevtušenkovin omistama osuus yhtiöstä kansallistettiin uudelleen oikeuden päätöksellä.

Venäläinen talouslehti Vedomosti arvioi jo noihin aikoihin, että valtiollinen öljy-yhtiö Rosneft haluaisi ostaa Bashneftin. Rosneftin johtaja Igor Setšin on presidentti Vladimir Putinin läheinen tukija.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tiistaina syytöksen Uljukajevia vastaan olevan erittäin vakava, mutta lopullisen päätöksen rikosepäilystä voi tehdä kuitenkin vain tuomioistuin. Uljukajev voi saada enimmillään 15 vuoden vankeustuomion.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass