Herätys: Suomen pisin maantietunneli avattu, Suomi ratifioi ilmastosopimuksen ja Obama huolissaan USA:sta

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Savunpoistoharjoitus Tampereen Rantaväylän tunnelissa
Tampereen Rantatunnelin hätäjärjestelmää testattiin harjoituksessa elokuussa.Antti Eintola / Yle

Maan pisin maatietunneli avattu

Suomen pisin maantietunneli on avattu puoliltaöin vaiheittain liikenteelle. Tampereen Rantaväylän tunnelin kokonaispituus on 2,3 kilometriä. Tunneli kulkee välillä Santalahti-Naistenlahti. Liikennetunneleita on kaksi, molemmissa on yksisuuntainen liikenne.

Vuorokaudessa rantaväylällä odotetaan kulkevan jopa 45 000 ajoneuvoa, joten se on Suomen vilkkain valtatieosuus pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Suomi on virallisesti ratifioinut Pariisin ilmastosopimuksen

Suomi on virallisesti liittynyt Pariisin ilmastosopimuksen ratifioineiden maiden joukkoon. Ratifioimiskirja luovutettiin YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille New Yorkissa maanantaina.

Suomi ehti saada kansallisen ratifiointinsa päätökseen Pariisin sopimuksen avajaisistuntoon mennessä, joka alkaa tänään tiistaina Marrakechissa.

Suomessa kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita siirtyy muualle Eurooppaan

Sisäministeriö on ennakoinut, että suuri osa kielteisen päätöksen Suomessa saaneista turvapaikanhakijoista ei jäisi Suomeen. Näin näyttää myös käyvän, sillä Suomen vastaanottopalveluiden piiristä on poistunut jo satoja henkilöitä. Merkittävä osa turvapaikanhakijoista ei ilmeisesti kuitenkaan palaa kotimaahansa, vaan jää Eurooppaan kokeilemaan onneaan.

Pitäisikö heidät siis niin sanotun Dublin-asetuksen mukaan palauttaa Suomeen, jossa he ovat alun perin rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi? Kerromme tilanteesta tänään.

Obama huolissaan USA:n tulevaisuudesta

Barack Obama
Barack ObamaAude Guerrucci / EPA

Yhdysvaltain tammikuussa väistyvä presidentti Barack Obama sanoo olevansa huolissaan USA:n tulevaisuudesta seuraajansa Donald Trumpin kaudella. Obama puhui maanantaina ensimmäisestä kertaa lehdistötilaisuudessa republikaanien vaalivoiton jälkeen.

Presidentti Obama myönsi medialle olevansa huolestunut, mutta uskoi yhteistyön jatkuvan uuden presidentin kanssa näkemyseroista huolimatta.

Venäjän talousministeri on pidätetty

Aleksei Uljukajev.
Talousministeri Aleksei Uljukajev.Valentin Flauraud / EPA

Venäjän talousministeri Aleksei Uljukajev on pidätetty. Venäjän tutkintakomitea epäilee talousministerin ottaneen lahjuksia ja Uljukajevia vastaan nostetaan syytteet mahdollisimman pian.

Uljukajevin epäillään ottaneen vastaan noin vajaan kahden miljoonan euron arvosta lahjuksia suuren öljyntuotantoon liittyvän yrityskauppaan liittyen.