THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö influenssasta: Merkittävä tautitaakka Suomelle

Influenssa on monimuotoinen sairaus, joka voi olla oireeton. Se voi viedä myös aiemmin täysin terveen tehohoitoon ja johtaa kuolemaan.

Kotimaa
Ylen aamu-tv: Influenssakausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin
Ylen aamu-tv: Influenssakausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin

THL:n rokotusohjelmayksikön päällikön Taneli Puumalaisen mukaan influenssa on merkittävä tautitaakka Suomelle. Vuosittain influenssaan sairastuu noin puoli miljoonaa suomalaista.

Noin 23 000 joutuu influenssan vuoksi erikoissairaanhoitoon ja joka vuosi arvioidaan, että influenssaan kuolee Suomessa tuhat ihmistä.

– Influenssa on hyvin monimuotoinen sairaus, joka voi olla oireeton. Toisena ääripäänä se voi viedä aiemmin täysin terveen ihmisen tehohoitoon ja johtaa kuolemaan, Puumalainen kertoi tänään tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

Influenssatapauksia on joka syksy ennen varsinaisen epidemian alkamista. Tänä vuonna poikkeuksellista on ollut se, että tautiryppäitä on ollut hieman tavallista enemmän.

– Ei se todennäköisesti vielä tarkoita sitä, että varsinainen suuri kausi olisi alkanut. Influenssa on vähän kuin talven tulo. Se tulee aina, mutta kuinka nopeasti ja kuinka rajuna, sitä on kenenkään mahdotonta sanoa vielä tässä vaiheessa.

Rokote myös perusterveille

Erityisen vaarallinen influenssa on pienille lapsille, raskaana oleville, ikääntyneille ja sellaisille, joilla on jokin perussairaus.

– Ja jos ajattelee vaikka sairaalaympäristöä, niin syöpätautien osastolla influessa on katastrofi, se aiheuttaa suurta kuolleisuutta, Puumalainen sanoo.

Puumalainen suosittelee myös perusterveitä hakemaan varmuuden vuoksi influenssarokotteen. Varsinkin silloin, jos aikoo reissata joulun tai hiihtoloman aikoihin.

– Jos ajatellaan, että meillä on tauti, joka saapuu epidemiana samaan aikaan ja yli kymmenen prosenttia sairastuu ja tauti tarkoittaa yleensä päivien kuumetta ja sairastamista, niin kyllä se influenssarokote on jonkilainen vakuutus sille, että se talvilomareissu onnistuu todennäköisemmin.