Makkaransyönti voi nostaa keuhkoahtauman riskiä tupakoivilla

Prosessoimaton, tavallinen punainen liha ei tutkimuksen perusteella suurentunut tupakoitsijoilla riskiä.

terveys
Grilling sausages.
Lihansyönti ei vaikuttanut savuttomien miesten keuhkoahtaumariskiin, mutta tupakoitsijoilla sairastumisriski suureni lihansyönnin kasvaessa.Jyki Lyytikkä / Yle

Keuhkoahtaumataudin riski saattaa nousta entisestään, jos tupakoitsija syö lisäksi paljon makkaraa tai muita prosessoituja lihatuotteita, osoittaa tuore ruotsalaistutkimus. Tupakointi itsessään on jo merkittävä keuhkoahtaumataudin riskitekijä.

Prosessoimaton, tavallinen punainen liha ei tutkimuksen tulosten perusteella suurentunut riskiä.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 44 000 ruotsalaisen 44–79-vuotiaan miehen kolmetoistavuotiseen seurantaan. Miehet eivät sairastaneet keuhkoahtaumatautia tai syöpää tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana keuhkoahtaumatauti todettiin 1 900:llä.

Lihansyönti ei vaikuttanut savuttomien miesten keuhkoahtaumariskiin, mutta tupakoitsijoilla sairastumisriski suureni lihansyönnin kasvaessa.

Verrattuna prosessoituja lihatuotteita alle 25 grammaa päivässä syöviin riski sairastua keuhkoahtaumatautiin oli neljänneksen suurempi miehillä, jotka söivät ainakin 75 grammaa päivittäin. Prosessoimaton punainen liha ei vaikuttanut sairastumisriskeihin.

Tutkijoiden mukaan tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, sillä on mahdollista, että makkarapainotteinen ruokavalio kuvastaa laajemminkin epäterveellisiä elämätapoja, jotka selittävät nyt saadut keuhkoahtaumatautia koskevat havainnot. Teolliset lihatuotteet ja niiden runsas syöminen on toisaalta aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty moniin muihin kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähteet: Duodecim