Joukkuehenki välittyy yksilösuorituksiin, merkittävä vaikutus etenkin itseluottamukseen

Uimareiden yhteiset vuodet maajoukkueessa ovat hioneet joukkuehengen mahtavaksi. Urheilupsykologin mukaan joukkuehenki tuo etua myös yksilösuoritteisiin pohjautuvissa lajeissa.

joukkueurheilu
Jenna Laukkanen Lontoon olympiakisoissa 2012.
Jenna Laukkanen.AOP

Joukkuehengen tuoma itseluottamus antaa urheilijan tekemiseen selkänojan. Urheilupsykologi Joonas Kokon mukaan hyvällä ryhmähengellä on merkittävä vaikutus varsinkin urheilijan itseluottamukseen. Hyvä ilmapiiri joukkueessa tai ryhmässä tukee yksittäisen urheilijan tekemistä. Vaikutus on samankaltainen yksilöurheilun puolella kuin joukkueurheilumaailmassakin.

– Joukkueurheilun puolella joukkuehengen merkitys on ilmeisempi. Hyvä henki heijastuu kentällä yksittäisiin suorituksiin, jotka saattavat kääntää pelin kulun aivan täysin, Kokko sanoo.

Kokon mukaan ryhmähengellä on merkitystä myös yksilösuoritteisiin pohjautuvissa lajeissa.

– Mutta urheilijat ovat erilaisia. Joillekin on ihan sama kuka siinä vieressä on, silti hän pystyy hyvään suoritukseen.

Suomen naisten uintimaajoukkue
Jenna Laukkasen mukaan koko uintimaajoukkue on tiivis ja yhtenäinen porukka.Jenna Laukkasen kotialbumi / Jussi Salminen

Rentous ja hauskuus. Ne ovat tunteet, jotka välittyvät sivustaseuraajalle Suomen uintimaajoukkueesta. Joukkueen kärkiuimareihin lukeutuva Jenna Laukkanen allekirjoittaa joukkueen hyvän ilmapiirin.

– Avoimuus on löytynyt porukan keskellä. Siellä on rento olla, kun voi olla ihan oma itsensä. Jos vertaa vaikka neljän vuoden takaiseen niin ainakin minusta tuntuu, että yhteishenki on vain kasvanut ryhmän sisällä, sotkamolainen uimari lisää, Laukkanen toteaa.

Urheilupsykologi Kokko näkee positiivinen toimintaympäristön pienentävän urheilijan tason vaihtelua hyvän ja huonon päivän välillä. Hyvä psyyke pitää tekemisen tason hyvänä, vaikka urheilusuorituksen sisällä yksi tekninen osa-alue menisikin pieleen.

– Huipputasolla erojen ollessa pienemmät itseluottamuksen merkitys urheilusuorituksessa kasvaa. Tällöin taustalla hyvän ryhmädynamiikan tärkeys korostuu.

– Voisi sanoa, että hyvä joukkuehenki tuo etua urheilijalle kun stressitaso on kaikkein korkeimmillaan, Kokko kertoo.

"Varmaan kovimmat vitsinikkarit ovat meidän valmentajamme"

Uintimaajoukkueessa stressiä puretaan monin keinoin. Töitä tehdään altaassa totisesti, mutta altaan ulkopuolella lentää läppä. Joukkueen hauskinta uimaria Jenna Laukkanen ei lähde erittelemään.

– Minusta tuntuu, että minulla ja Mimmulla (Mimosa Jallow) on kaikista hauskinta keskenään. Veikkaan, että siitä välittyy aika paljon hauskoja tilanteita myös muille, Laukkanen naurahtaa.

– Varmaan kovimmat vitsinikkarit ovat meidän valmentajamme. He jaksavat aina heittää läppää, hän jatkaa.

21-vuotias Laukkanen kuitenkin muistuttaa, että treeneissä tehdään hommia jämäkästi. Joukkueen yhteisistä tapahtumista ei myöhästellä.

– Olemme aika säntillisiä kaikki ja yritetään olla minuuttia ennen kaikki paikalla. Sanktiot ovat kovat jos saapuu sovittuun paikkaan myöhässä, Laukkanen sanoo.

Johtohahmon paikka täytettäväksi?

Uintijoukkue on muutosten edessä, kun yksi maajoukkueen johtohahmoista Hanna-Maria Seppälä on siirtymässä pois kansainvälisistä altaista. Vuoden 2003 maailmanmestari päätti olympiauransa Rion kisoihin. Seppälä on mukana joulukuussa Kanadassa käytävissä lyhyen radan MM-kisoissa, mutta jatko arvokisa-altaissa siitä eteenpäin on vielä kysymysmerkki.

– Kyllä siellä aika monet itkut itkettiin tyttöjen kesken, Laukkanen viittaa Rion olympialaisiin, jossa Seppälä julisti viestikilpailun jälkeen lopettavansa olympia-altaissa.

– Kun noin iso uintihahmo lähtee keulilta pois, niin se on meille iso kolaus.

Hanna-Maria Seppälä
31-vuotias Hanna-Maria Seppälä päätti olympiauransa Rion kisoihin.EPA

Uintijoukkueesta on siis johtohahmon paikka aukeamassa lähiaikoina. Onko Seppälältä vapautuvia saappaita soviteltu jo Laukkasen jalkaan?

– En kyllä osaa tuohon sanoa. Meillä on niin hyvä ryhmä, että ehkäpä me jatkossa tullemme olemaan ryhmänä vieläkin enemmän esillä, Laukkanen toteaa hymyillen.