1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomioistuimet

Oulun käräjäoikeus kuittasi Vuoden 2016 Valokeila -palkinnon

Vastikään lainvastaisesta menettelystä huomautuksen saanut käräjäoikeus palkittiin julkisuusmyönteisistä toimintatavastaan seksuaalirikostapausten käsittelyssä.

Yhdistyksen mukaan käräjäoikeus on antanut seksuaalirikostapauksista yhä useammin julkisia selosteita sekä mahdollisimman julkiseen muotoon laadittuja tuomioita. Kuva: Tiina-Leena Kurki / Yle

Vasta apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen saanut Oulun käräjäoikeus on palkittu Oikeustoimittajat ry -yhdistyksen toimesta.

Oikeusasioihin perehtyneistä toimittajista koostuva yhdistys on myöntänyt käräjäoikeudelle Vuoden 2016 Valokeila-palkinnon seksuaalirikostuomioidensa julkisuuden edistämisestä.

Yhdistyksen mukaan käräjäoikeus on antanut seksuaalirikostapauksista yhä useammin julkisia selosteita sekä mahdollisimman julkiseen muotoon laadittuja tuomioita.

Esimerkkinä muille tuomioistuimille

Julkisuusmyönteinen toimintatapa on yhdistyksen mukaan antanut medialle mahdollisuuden uutisoida teoista ja arvioida tuomioita sekä olosuhteita, jotka ovat kunkin teon mahdollistaneet.

Käräjäoikeuden edustama avoimuus ja julkisuusmyönteisuus toimivat esimerkkinä kaikille tuomioistuimille, yhdistys toteaa tiedotteessaan.

Oulun käräjäoikeus sai 14. marraskuuta apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen lainvastaisesta menettelystä. Käräjäoikeutta huomatettiin siitä, että se oli luovuttanut satoja henkilö- ja osoitetietoja asianajotoimistolle sivuuttaen henkilötietolain rajoittavat säännökset.