Montako Guggenheimia länsimetro tai lastensairaala maksaa? Yle laittoi jättiurakat hintajärjestykseen

Menevätkö sinullakin miljoonat sekaisin? Yle vertasi Guggenheimin rakentamiskuluja muihin pääkaupunkiseudun suurhankkeisiin.

Guggenheim
Guggenheimin taidemuseon hinta verrattuna muihin Helsingin rakennushankkeisiin
Lähteet: Helsingin kaupunki, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, Hus, Länsimetro, uuttahelsinkia.fi, Yle Uutiset.Yle Uutisgrafiikka

Tullako vai eikö tulla, siinä pulma, ilakoitiin sosiaalisessa mediassa sen jälkeen kun vuosia vatvotun Guggenheim-saagan uudesta yllätyskäänteestä uutisoitiin marraskuun alussa.

Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö kertoivat valmistelleensa uuden esityksen museon rakentamisesta Helsinkiin: Esityksessä Guggenheim Helsinki -museon rakentamiskustannuksiksi arvioitiin noin 130 miljoonaa euroa. (siirryt toiseen palveluun) Tästä Helsingin kaupungin osuus olisi enintään 80 miljoonaa, loput rahoitettaisiin säätiön keräämällä yksityisellä rahalla ja lainalla.

Summa ei sisällä vuosittaisia tilakustannuksia eikä Guggenheim-säätiölle maksettavaa lisenssimaksua. Lisenssimaksu rahoitetaan jo kerätyin yksityisin varoin.

Yhdellä Guggenheim-museolla saisi noin puolitoista kilometriä länsimetroa.

Kiisteltyä Guggenheim-museota arvioidaan usein tunnepohjalta. Totta onkin, että 80 miljoonaa euroa on paljon, 130 miljoonasta puhumattakaan. Mutta kuinka paljon? Se saattoi jäädä monelle keskustelun tuoksinassa epäselväksi, ja siksi Yle vertasi museon rakentamiseen ennakoituja miljoonia muihin pääkaupunkiseudun suurhankkeisiin.

Kävi ilmi, että yhdellä Guggenheim-museolla saisi noin puolitoista kilometriä länsimetroa. Ja sama toisinpäin: Länsimetron ensimmäisen rakennusvaiheen loppukustannusennuste on nyt lähes 1,2 miljardia euroa. Sillä rakentaisi Helsinkiin vaikka yhdeksän Guggenheimia.

Raide-Jokerikin on maksamassa kolmen museon verran, kun huomioidaan niin rakentaminen kuin uudet vaunut ja varikotkin (siirryt toiseen palveluun).

Niin – Guggenheim-museo on iso hanke, mutta ei pääkaupunkiseudun mittakaavassa ennennäkemätön.

Museota on perusteltu muun muassa sen positiivisilla vaikutuksilla talouteen. Kaupungin oman arvion mukaan museo toisi Helsinkiin lisää matkailijoita ja vaikuttaisi heidän kulutukseensa "varovaistenkin" arvioiden mukaan jopa 16 miljoonaa euroa vuodessa (siirryt toiseen palveluun).

Toisaalta taas vastustusta on herättänyt esimerkiksi rahoitusmalli: monen mielestä museo tulisi kustantaa kokonaan yksityisten rahoittajien lompakosta, ei veronmaksajien.

Guggenheim-hanke on nytkähtämässä eteenpäin näillä näkymin ensi maanantaina, kun Helsingin kaupunginhallitus käsittelee sitä seuraavan kerran. Lopullisesti museon kohtalosta päättää Helsingin kaupunginvaltuusto.

Edessä voikin olla taas uusi yllätyskäänne: Yle Uutisten taannoisessa kyselyssä melkein puolet valtuutetuista ei osannut sanoa kantaansa Guggenheim-ehdotuksesta. Valtuuston käsittelyyn asian odotetaan etenevän loppuvuoden aikana.