Sähköiset kurssikirjat voisivat nopeuttaa valmistumista – "Pullonkaulana on tällä hetkellä tarjonta"

Sähköiset kurssikirjat tekevät hiljalleen tuloaan korkeakouluihin. Monilla aloilla tieteelliset lehdet ovat olleet jo pitkään sähköisessä muodossa, mutta kirjojen kohdalla tilanne on toinen.

Sähköiset julkaisut
E-kirja tabletilla
Kaupallisen alan kurssikirjoja löytyy e-kirjamuodossa jo melko hyvin.Jussi Laine/Yle

Uusikaupunkilainen Kasper Räsänen opiskelee Vaasassa kauppatieteellisessä tiedekunnassa. Talousoikeuden opinnot ovat meneillään kolmatta vuotta ja tänä aamuna hän lähti kirjastoon hakemaan Suomen laki -kirjaa. Se on nyt tavallisena paperiversiona lainattuna, mutta Räsänen on tottunut e-kirjojenkin käyttäjä.

– Kyllä ne on tulleet tän opiskelun aikana tutuksi, varsinkin tutkielmatyöskentelyssä. Tietokoneella voi etsiä kaiken eikä tarvitse lähteä etsimään yksittäisiä kirjoja kirjastosta. Kaikki materiaalit ovat siinä tietokoneella, sanoo Räsänen.

E-kirjoja käytetään, jos niitä on

Räsäsen kaltaisia kommentteja tuli ilmi myös Kansalliskirjaston keväällä korkeakouluille tekemässä e-kirjakyselyssä. Siinä opettajat ja opiskelijat saivat kertoa mm. käyttäjäkokemuksiaan e-kirjoista. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1900 opiskelijaa ja 450 opettajaa. Kysely kertoo, että e-kirjat ovat jo arkipäivää korkeakouluissa, sanoo tietoasiantuntija Paula Mikkonen Kansalliskirjastosta.

– Puolet oli käyttänyt tai lainannut e-kirjoja ja näistäkin, jotka eivät olleet vielä käyttäneet, aikoi iso osa jatkossa käyttää e-kirjoja opinnoissa ja opetuksessa. Pullonkaulana on tällä hetkellä tarjonta, sanoo Mikkonen.

Kirjoja kirjahyllyssä
Perinteinen paperikirjakin vielä kelpaa opiskelijoille.Jussi Laine/Yle

Tämän vahvistaa myös Vaasan tiedekirjasto Tritonian johtaja Anne Lehto. Hän sanoo, että kustantajat asettavat rajoituksia kurssikirjojen julkaisulle e-kirjoina.

– Erityisesti suomalaiset kustantajat on olleet hyvin varovaisia liikkeellelähdössä. Lisäksi uusimmat painokset saattavat olla niin, ettei niitä saa e-muodossa. Kansainvälinen kurssikirjabisnes on suurta liiketoimintaa ja siellä tietysti mietitään millä mallilla lähdetään avaamaan näitä kurssikirjoja e-kirjamuotoon, kertoo Lehto.

Syrjäyttääkö e-kirja tavallisen kirjan?

Tiedekirjasto Tritoniassa on yli 700 000 sähköistä kirjaa tai materiaalia. Viiden korkeakoulun yhteinen kirjasto kokoaa seiniensä sisälle siis paljon sellaista mitä ei päälle päin näy. Vaasan yliopiston kurssikirjoista noin 16 prosenttia on e-kirjoja. Johtaja Anne Lehto sanoo, että haastavaa sähköisten materiaalien kohdalla on se, miten saadaan näkymätön näkyväksi.

– Koko ajan mennään eteenpäin, mutta painettu kirja on kyllä säilyttänyt asemansa. Tärkeää on kuitenkin huomata, että opetusta kehitetään koko ajan digitaaliseen suuntaan ja silloin on tärkeää, että oppimateriaalitkin ovat digitaalisia, sanoo Lehto.

Vaasan yliopistossa kauppatieteellisen tiedekunnan markkinoinnin laitoksella työskentelevä tutkijatohtori Hanna Leipämaa-Leskinen sanoo, ettei opettajan kannalta sillä ole väliä onko kurssikirja paperinen vai sähköinen.

Hän painottaa sisällön merkitystä. Hyvää kurssikirjaa ei jätetä hankkimatta, vaikka sitä ei olisi e-kirjamuodossa. Leipämaa-Leskinen kutenkin sanoo, että jos kirjasta on saatavilla e-versio ja jos opiskelijat kokevat sähköiset kirjat joustavammiksi ja kätevämmiksi, niin miksei niitä voisi suositella.

Ja laajempaakin hyötyä e-kurssikirjojen yleistymisestä voisi olla. Kansalliskirjaston selvityksessä kävi ilmi, että opiskelijat kokivat e-materiaalien nopeuttavan valmistumista.

– Pääsee helpommin tietoon käsiksi ja se on saatavilla, niin ehkä se nopeuttaa sitä prosessia, Kasper Räsänen pohtii.