Vuoden saamelainen kirjoitti lapsena lauluja, kun muut ajelivat mopoilla

Vuoden saamelaiseksi valittu Niillas Holmberg kokee, että hänen taiteensa takana on saamelaisten tuki.

Sápmi
Niillas Holmberg
Yle

Haastattelussa Niillas Holmberg ei suoraan myönnä olevansa multitalentti, vaikka hän on nuoresta iästään huolimatta monella taiteenalalla palkittu taiteilija.

– Tietysti jokainen itse määrittelee mitä on lahjakkuus, mutta monella alalla olen työskennellyt, sen voin myöntää, Holmberg naurahtaa.

26-vuotias runoilija, näyttelija, laulaja ja joikaaja Niillas Holmberg valittiin viime viikonloppuna Helsingin Etnosoi-festivaalin yhteydessä Vuoden saamelaiseksi 2016.

Jagi sápmelaš 2016 Niillas Holmberg, ii ieš lean Helssegis váldimin vuostá nammadeami. Son goittotge sáddii dáhpáhussii videodearvvahusa.
Vuoden saamelainen 2016 Niillas Holmberg ei itse päässyt vastaanottamaan palkintoa, vaan lähetti videotervehdyksenHelga West / Yle

Vuoden saamelainen on pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit ry:n vuosittain jakama kunniamaininta ansiokkaasta työstä saamen kielen ja -kulttuurin eteeen.

Ei välittänyt lapsena mopoista

26-vuotias Holmberg on julkaissut viisi runoteosta ja hänen runojaan on käännetty yhteensä kymmenelle eri kielelle. Runojen teemat syntyvät Holmbergille luonnostaan ympäristöä ja itseään tarkkailemalla.

– Minulle se on sitä, että elää ja kokee ja tarkkailee mitä tapahtuu, ja sitten kanavoi sen runoksi. Ei siinä mitään sen ihmeellisempää.

Runojen kirjoittaminen on ollut Utsjoelta lähtöihin olevalle Holmbergille elämäntapa jo toistakymmentä vuotta.

– Se on ollut luonnollinen tapa tuoda esille ajatuksiani. Muistan jo lapsena, kun kylän pojat ajelivat mopoilla ja minä kirjoitin lauluja.

Vaikka nuorta taiteilijaa ei lapsenakaan kiusattu erikoisuudestaan, oli itsellä joskus tarve olla samanlainen kuin muut.

– Mietin, että miksi minä en ole tuolla, ja yritin pakottaa itseäni. Muistan kun kerran sitten selailin niitä mopoja lehdestä. Isä tokaisi myöhemmin, että onneksi sellaista ei kuitenkaan tarvinnut minulle hankkia, Holmberg muistelee.

Taiteen takana saamelaisyhteisön tuki

Holmbergin Vuoden saamelaiseksi valinnut raati perusteli valintaansa esimerkiksi sillä, että saamenkielisenä taiteilijana tämä on tärkeä esikuva saamelaisnuorille ja -lapsille.

Ylva Ijahis Ijas
Niillas Holmberg Ijahis idja -festivaalissa elokuussa 2016Jonne Järvinen / Yle

Niillas Holmberg itse ei kuitenkaan käy liiaksi pohtimaan sitä, miltä hän muiden silmissä näyttää.

– En mieti kovinkaan paljon, että mitä minä loppujen lopuksi muille olen. Tunnen kyllä, että työni on otettu hyvin vastaan. Koen, että kun julkaisen uuden teoksen, se on otettu tervetulleena vastaan ja on saanut yleensä lämpimän vastaanoton. Minulla on hyväksytty olo ja tunne siitä, että minulla on kansan tuki, sen olen kokenut.

Saamen kansan tuki ja Vuoden saamelaiseksi nimitys lämmittävät luonnollisesti taiteilijan mieltä.

– Vaikea on tuntea muuta kuin tyytyväisyyttä, kyllähän se antaa hyvän tunteen ja lämmittää sydäntä, Holmberg sanoo.