Oikeustoimittajat moittivat Turkua salailusta – Kupittaan väärinkäytösten tiedottamisesta Sumuverho-palkinto

Turun kaupungin viestintäjohtajan mukaan kaupunki ei ole voinut kertoa kaikkea muun muassa siksi, että sairaalan työrauha on haluttu suojata.

media
Kupittaan sairaala
Nora Engström / Yle

Turun kaupungin psykiatristen palveluiden ylin johtoketju on saanut kyseenalaisen kunnianosoituksen. Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Turulle vuoden Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Kyse on Kupittaan sairaalan suljetun vanhuspsykiatrian osaston väärinkäytöksistä, jotka Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) paljasti viime helmikuussa.

Oikeustoimittajat ry perustelee palkintoa sillä, että psykiatristen palveluiden johto salasi Kupittaan sairaalassa tapahtuneet väärinkäytökset vielä senkin jälkeen, kun tapahtumat oli jo paljastettu julkisuudessa. Oikeustoimittajat ry:n mukaan Kupittaan sairaalan henkilökuntaa myös kiellettiin antamasta haastatteluja medialle.

– Tarkoitushakuinen jälkien peittely, suiden tukkiminen ja tosiasioiden tietoinen sotkeminen ovat omiaan lisäämään salailukulttuuria yhteiskunnassa, todetaan Oikeustoimittajat ry:n tiedotteessa.

Turun kaupunki: Olemme pyrkineet vastaamaan avoimesti

Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila muistuttaa, että Kupittaan tapaus on ollut hankala asia myös kaupungille. Kaupunki ei ole voinut kertoa kaikkea, sillä he ovat halunneet suojata sairaalan työrauhan. Malila vetoaa myös vaitiolovelvollisuuden noudattamiseen.

– Olemme pyrkineet vastaamaan avoimesti kaikkiin median kysymyksiin, mihin on pystytty antamaan vastaus, ja asiaan liittyvät pykälät on käsitelty julkisina kaupunginhallituksessa. Myös Valviran tekemä tarkastus on julkistettu, ja samoin Kupittaalla tehty ulkoinen auditointi, Malila sanoo.

Malilan mukaan kaupunki ei ole kieltänyt virkamiehiä kommentoimasta Kupittaan sairaalan asioita.

– Sen sijaan olemme muistuttaneet henkilökuntaa, että ensisijaisesti medialle antavat kommentteja tässäkin asiassa ne henkilöt, joiden työtehtäviin ja ennen kaikkea vastuualueeseen asia kuuluu, hän sanoo.

– Sisäistä tarkastusta eivät edes asianosaiset voi tietenkään kommentoida – eivät Turun Kupittaan tapauksessa, eivätkä muissakaan tapauksissa. Sisäisen tarkastuksen osalta asioita kommentoi vain Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell, jonka vastuulle sisäinen tarkastus kuuluu.

Malilan mukaan kaupunki tiedottaa Kupittaan sairaalan sisäisen tarkastuksen valmistumisesta, kun se valmistuu ja tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn.