Sinunkin autosi on osa 10 miljardin euron bisnestä

Uusia autoja on myyty viime vuotta vilkkaammin. Myös käytettyjen autojen kauppa on ollut kasvussa tänä vuonna.

Uudet autot
Uusien autojen kauppa
Uusia autoja on rekisteröity tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna.Yle

Uusia autoja on myyty Suomessa tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna. Jos sama tahti jatkuu vuoden loppuun, niin Suomessa rekisteröidään tänä vuonna noin 120 000 uutta henkilöautoa.

Tänä vuonna on jaettu jopa 4 000 euron etuja uusiin autoihin.

Ari Antti-Roiko

Valtakunnallisesti ja Etelä-Suomessa ollaan yli 10 prosentin kasvuvauhdissa, pohjoisessa kasvu on ollut hitaampaa.

Huippuvuosien myyntimääristä ollaan vielä kaukana, mutta parin vuoden hitaamman kasvun jälkeen myyntiluvuissa mennään tänä vuonna selvästi ylöspäin.

Tarjouskampanjat nostavat myyntiä

Kasvanut myynti ei välttämättä näy suoraan kauppiaan kassassa, koska tuttuun tapaan asiakkaita on houkuteltu monenlaisilla tarjouskampanjoilla.

Ylivieskalaisen autotalon toimitusjohtaja Ari Antti-Roikon mukaan hurjat edut syövät katteen, mutta kauppaa on tehtävä, jotta rahaa saa muista autokaupan haaroista.

– Tänä vuonna on jaettu jopa 4 000 euron etuja uusiin autoihin. Jokainen ymmärtää että kate on aika lailla nollassa. Katteita haetaan sitten vaihtoautoista ja huollosta.

On tärkeää, että asiakkaat eivät vetäydy kuoreensa, vaan uskaltavat ostaa auton kun sen on ajankohtaista.

Jorma Elasvirta

Samoilla linjoilla on Rinta-Joupin Ylivieskan liikkeen myyntipäällikkö Jorma Elasvirta.

– Huolto ja uusien autojen oheistuotteet, eli varusteet, auttavat tuloksen tekemisessä.

Autokaupan kasvun ennakoidaan jatkuvan myös ensi vuonna, mikä luonnollisesti ilahduttaa Ylivieskankin kauppiaita.

– Se on tärkeää, että asiakkaat eivät vetäydy kuoreensa, vaan uskaltavat ostaa auton, kun sen on ajankohtaista, toteaa Rinta-Joupin Ylivieskan autotalon myyntipäällikkö Jorma Elasvirta.

Suomessa merkittävä elinkeino

Autokaupoissa käyskennellessä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi kuinka suuresta elinkeinosta siinä on kyse Suomenkin kokoisessa maassa.

Vuosittain Suomessa vaihtaa omistajaa noin 700 000 autoa. Näistä toki osa on yksityisten välisiä kauppoja, mutta siitäkin huolimatta autoalalla lasketaan, että autojen maahantuonnin, myynnin ja huollon arvo on vuosittain yli 10 miljardia euroa.

Kun autokauppa- ja huoltolukuihin lisätään katsastuskustannukset ja valtion saamat verotulot, niin vuositasolla puhutaankin jo lähes 20 miljardin euron markkinasta, joka työllistää Suomessa yli 45 000 ihmistä.