Intian käteiskaaos muuttaa Ylen reppureissaajankin suunnitelmia – suurlähettiläs rauhoittelee

Tuntikausien jonotusta pankkiautomaateille, matkasuunnitelmien muutoksia ja käteisen rahan käytön rajoittamista. Niistä on Intiassa matkustavan Ville Välimäen reissu tällä hetkellä tehty. Suurlähetystö uskoo pahimman kaaoksen olevan pian ohi.

Intia
Pankki Intiassa
Intiassa pankkiautomaatit ovat auki vain osan päivästä.Ville Välimäki / Yle

Käteisen käyttöön tottuneessa Intiassa käytetyimpien setelien mitätöinti vaikuttaa niin paikallisten kuin myös reppureissaajienkin suunnitelmiin.

– Jos on suunnitellut tänne reissua loppuvuodelle, niin kannattaa ajatella sen siirtämistä, sanoo Intiassa matkaava Ylen mediatoimittaja Ville Välimäki.

Viime viikolla Intian pääministeri ilmoitti yllättäen maan seteleiden olevan mitättömiä. Intialaiset ovat jonottaneet pankkeihin tuntikausia rahaa vaihtaakseen. 500:n ja tuhannen rupian setelit on vedetty pois kierrosta harmaan talouden kitkemiseksi.

Intiassa Suomen suurlähettiläänä toimiva Nina Vaskulahti uskoo kuitenkin, että tilanne rauhoittuu nopeasti, vaikka tilanne onkin sekoittanut intialaisten arkea valtavan paljon.

– Uskon että tilanne rauhoittuu, kun saadaan enemmän uusia seteleitä kiertoon. Nostorajoitukset ovat reilussa viikossa nousseet jo kaksinkertaisiksi alkuperäisistä, hän sanoo.

Goalla on käteistä, maaseudulla ei käy kortti

Nina Vaskunlahti sanoo, että hallituksen tarkoitus saada harmaa talous kuriin oli hyvä, mutta sen toteutus ontuu.

– Sen päätöksen vaikutukset näkyvät arjessa ihan koko ajan. Ilmoitus seteliuudistuksesta annettiin viikko sitten, se valmisteltiin salassa ja tuli lopulta kansalaisille yllätyksenä. Se on aiheuttanut kieltämättä arjen hankaluutta kaikille, koska poistetut setelit ovat yleisimmin käytössä olevat, sanoo Vaskulahti.

Intialaiset tungeksivat jonoissa pyrkien vaihtamaan vanhoja seteleitään Delhissä.
Intialaiset tungeksivat jonoissa pyrkien vaihtamaan vanhoja seteleitään Delhissä.Rajat Gupta / EPA

Reppureissulle alun perin lähtenyt Ville Välimäki sanoo, että myös muut matkailijat ovat joutuneet muuttamaan matkasuunnitelmiaan, koska käteistä rahaa joutuu säännöstelemään.

– Olen pysynyt kohteissa suunniteltua pidempään, ja jättänyt joitakin asioita tekemättä käteisrahan säästämiseksi, sanoo Välimäki.

Turistien suosimalla Goalla seteleitä riittää, mutta kaikkialla ei käy kortti. Moni odotteleekin nyt tilanteen rauhoittumista ennen varsinaista reppureissua.

– Käteistä on joutunut hamstraamaan. En tiedä, tuleeko tästä minulle pelkästään Goan loma, uskallanko lähteä täältä eteenpäin. Tänne sitä rahaa kuitenkin tuodaan, koska täällä on paljon turisteja.

Lisää seteleitä painetaan jatkuvasti

Aina ei edes auta automaatista saatu raha, koska ensin uusittiin suuret setelit eikä vaihtorahaa ole.

– Automaatit käydään täyttämässä joskus iltapäivällä ja ne ovat tunnissa tyhjänä. Ihmiset ovat tosi tyytymättömiä ja ajattelevat, että tämä on huonosti suunniteltu. 2 000 rupian setelit uusittiin ensimmäisenä ja ne ovat isoja seteleitä. Niillä ei tee mitään, kun kenelläkään ei ole antaa vaihtorahaa. Ensin olisi pitänyt julkaista 500 rupian setelit, sanoo Välimäki.

Suomen Intian suurlähettiläs Nina Vaskunlahti sanoo, ettei matkailijan kannata lannistua setelien vaihdosta seuranneesta hässäkästä. Kiertoon tulee jatkuvasti uusia seteleitä, ja vanhat setelit käyvät Intian hallituksen ilmoituksen mukaisesti maksuvälineenä esimerkiksi julkisissa sairaaloissa, rautatieasemilla ja apteekeissa.

– Kannattaa vain olla sitkeä pankkiautomaattien jonoissa, hän sanoo.

Keinot on keksitty arkea helpottamaan

Intialaiset suhtautuvat pääministerin ilmoitukseen intialaisille tyypilliseen, rauhalliseen tapaan.

– Suuremmissa kaupungeissa pankkien aukeamiset ovat aiheuttaneet hässäkkää, Ville Välimäki sanoo.

Vaikka nostorajaa on nopeasti nostettu, on käteistalouteen tottuneella Intialla ollut totuttelemista uuteen tilanteeseen.

Suurlähettiläs Vaskunlahti sanoo, että intialaiset ovat keksineet jo arkeaan helpottavia keinoja saada käteistä rahaa.

– On esimerkiksi maksettu pankkiautomaattien vartijoille pieni palkkio siitä, että he ilmoittavat koska setelitoimitus automaatille tulee. Näin varmistetaan, että ollaan ajoissa paikalla ja saadaan tarvittavaa käteistä, sanoo Nina Vaskunlahti.