Vihreiden varavaltuutettu Saido Mohamed jää pois kuntavaaleista sisarensa petostuomion vuoksi

Vihreiden mukaan päätös oli Mohamedin oma. Sisar kertoi oikeudessa Mohamedin käyttäneen hänelle maksettuja lapsilisiä.

kuntavaalit
Kuvassa Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Saido Mohamed istumassa pöydän takana.
Yle

Helsingin vihreiden varavaltuutettu, Saido Mohamed on luopunut kevään 2017 kuntavaaliehdokkuudestaan sisarensa petostuomion takia.

– Hän on maanantai-iltana vetänyt ehdokkuutensa pois ja ilmoittanut siitä myös julkisella poliitikkosivullansa Facebookissa, vahvistaa Helsingin vihreiden puheenjohtaja Maria Halonen.

Puheenjohtaja muistuttaa, että Mohamed ei ole itse ollut syytettynä, vaan todistajana oikeudessa.

– Häntä ei ole syytetty mistään, eikä hän ole ollut tutkinnan kohteena. Häntä ei myöskään ole tuomittu mistään, joten sinällään me emme halua spekuloida sillä asialla. Tämä on kokonaan hänen omaa harkintaansa.

Mohamedin sisar tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomion mukaan sisar oli jättänyt ilmoittama Kelaan muutostaan Iso-Britanniaan ja näin ollen Kela maksoi sisaren pankkitilille kymmenen vuotta lapsilisiä. Petoksella hankittu etu on käräjäoikeuden mukaan 44 232 euroa.

Sisar väitti oikeudessa, että Saido Mohamed olisi käyttänyt hänen tililleen tulleet rahat omiin opintoihinsa. Mohamedilla on ollut sisarensa pankkikortti käytössä. Saido Mohamedia kuultiin käräjillä todistajana, ja hän kertoi lähettäneensä rahat sisarelleen. Oikeuden mukaan sisar ei kuitenkaan ole saanut rahoja. Sisar tuomittiin silti petoksesta, koska hän oli itse laiminlyönyt velvollisuuttaan ilmoittaa muutostaan Iso-Britanniaan.

Vihreät: Emme tienneet oikeudenkäynnistä

Oletteko huolissanne siitä, miten tämä asia vaikuttaa teidän maineeseenne?

– Ei oikeastaan. Tämä on ehkä Saidon kokonaisharkinnan ja hän on miettinyt omaa ehdokkuuttaan. Olemme hyvässä yhteisymmärryksessä keskustelleet hänen kanssaan tästä asiasta

Puheenjohtajan mukaan ennen maanantaita vihreissä ei tiedetty, että Saidon sisarta vastaan oli käynnissä oikeudenkäynti.

Saido Mohamed on tällä hetkellä vihreiden varavaltuutettuna Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän siirtyi kokoomuksesta vihreisiin kesällä 2016. Myös kokoomuksessa hän oli varavaltuutettuna. Saido Mohamed on valittu vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2011 ja hän on Suomen Somalia -verkoston puheenjohtaja.

Yle uutiset ei tavoittanut Saido Mohamedia kommentoimaan asiaa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)