Valtaosa puoluejohtajista mielii päättäjiksi myös kotikunnissaan

Keskustajohtaja Juha Sipilä ilmoitti viikonloppuna, että pääministerinä aika ei riitä kotikunnan valtuustotyöhön. Muut puoluejohtajat arvioivat toisin.

kunnanvaltuustot
Timo Soini
Timo Soini ilmoitti jo keväällä aikeestaan pyrkiä jatkoon Espoon kaupunginvaltuustossa.Jarno Kuusinen / AOP

Juha Sipilä istuu nyt eduskunnassa toista kautta, mutta Kempeleen valtuustossa vasta ensimmäistä. Kevään kuntavaaleissa hän ei aio enää asettua ehdolle (siirryt toiseen palveluun), vaan on saanut ylipuhuttua vaimonsa Minna-Maaria Sipilän keskustan listoille.

Kaikki muut puoluejohtajat pyrkivät kotivaltuustoihinsa. Vain kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah ei ole vielä päättänyt ehdokkuudestaan. Essayah kirjoitti uudesta tilanteesta blogissaan. (siirryt toiseen palveluun) Jos Lapinlahden valtuusto pienenee, juuri kristillisten nykyinen valtuustopaikka on tulilinjalla. Essayah ei kuulu kotikuntansa nykyiseen valtuustoon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini pyrkii jatkoon Espoon kaupunginvaltuustossa ja aikeensa Soini julkisti jo keväällä. Soini haluaa myös kaikkien perussuomalaisten muiden kansanedustajien asettuvan ehdolle kuntavaaleissa.

Myös kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pyrkii jatkamaan Turun kaupunginvaltuustossa. Orpo kirjoitti ehdokassuostumuksensa jo loppukesästä eduskuntaryhmän kokouksessa.

Suurimman oppositiopuolueen eli SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa jatkaa Mäntäsälän kuntapäättäjänä. Myös hänen vaimonsa istuu nykyisessä valtuustossa.

Vihreiden Ville Niinistö ei voi puolueen omien sääntöjen mukaan jatkaa enää ensi kevään jälkeen puheenjohtajana kun kaksi kautta tulee täyteen. Nykyisessä Turun valtuustossa Niinistö ei istu, mutta pyrkii palaamaan kuntapäättäjäksi kevään kuntavaaleissa.

Vasemmistoliiton puheejohtaja Li Andersson on ensimmäistä kautta Turun valtuustossa ja pyrkii jatkoon myös nyt puoluejohtajana.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on ollut Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa parisenkymmentä vuotta, ja juuri nyt hän on valtuuston puheenjohtaja. Henriksson haluaa jatkaa valtuustotyötä eli on ehdolla kevään kuntavaaleissa.