Market evakuoitiin Keuruulla freonivuodon vuoksi

Kylmäaineena käytettävää freonia on päässyt vuotamaan K-Supermarket Järvituulen sisään Keuruulla. Koko kaupan henkilöstö ja kaikki asiakkaat evakuoitiin kiinteistöstä. Tilanne on nyt ohi ja kauppa avattu.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kauppias Toni Mulari kertoi, että kylmäainetta tyypiltään R404A pääsi vuotamaan markettiin maitokaapin lauhduttimesta. Kyseisen aineen ominaisuuksiin kuuluu muun muassa se, että aine syrjäyttää happea.

R404A on kylmäaineiden seos, jolla on GWP eli Global Warnig Potential. GWP-indeksi kertoo aineen vaikutuksen ilmaston lämpenemiseen. Indeksin vertailuarvo on hiilidioksidi, jonka GWP-arvo on 1,0. Kylmäaineseos R404A:n GWP-arvo on 3900 eli suuri. R404A:n tuotantoa rajoitetaan vuodesta 2020 lähtien.

Päivystävä palomestari Mikko Hiltunen kertoi, että kaupan tiloissa alkoi kello 15 tienoilla näkyä kaasumaista ainetta.

– Alkuvaiheessa aineen vaarallisuus ei ollut selvillä. Pian selvisi että kylmälaitteesta oli freonia päässyt vuotamaan sisälle arviolta sata kiloa. Todellista vaaratilannetta ei ihmisille päässyt syntymään, vaikka aine on siinä mielessä vaarallinen, että se syrjäyttää hapen, kertoo Hiltunen.

Kaupassa oli vuotohetkellä muutama kymmenen henkilöä, jotka poistettiin myymälästä. Pelastuslaitoksen kolme yksikköä tuuletti tilat ja ensihoito tarkasti kaupan työntekijät. Kenelläkään ei ilmennyt minkäänlaisia oireita. Market oli suljettuna noin tunnin ja avattiin hiukan ennen iltaneljää.

Freonivuodot eivät harvinaisia

Palomestari Hiltunen kertoi, että samantyyppisiä vuototapauksia ja huoltokeikkoja oli paikalla käyneellä huoltomiehellä ollut useita.

Freonit eli virallisemmin CFC-yhdisteet ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka muodostuvat kloorista, fluorista ja hiilestä. Yhdisteet eivät helposti reagoi muiden kemikaalien kanssa ja ovat siten turvallisia ihmiselle.

Ympäristöön joutuessaan freonit aiheuttavat suurta haittaa otsonikerrokselle ja ne säilyvät ilmakehässä jopa sata vuotta. Siksi aineiden käyttö kylmä- ja ilmastointilaitteissa on kielletty vuodesta 2001 lähtien ja vanhemmista, käytöstä poistetuista laitteista freonit on otettava talteen ja toimitettava ongelmajätteiden käsittelyyn.