Tenon sopimus eduskuntaan - "Se vie meidän oikeudet ja laittaa meidät maksamaan"

Tenon sopimuksen asiakäsittely alkaa huomenna keskiviikkona eduskunnassa. Kansanedustaja Markus Mustajärven mukaan olisi hyvä pysäyttää asia.

saamelaiskäräjät
Anne Nuorgam 23.2.2016

Tenon sopimuksen, ja siihen kuuluvan voimaansaattamislain käsittely alkaa keskiviikkona eduskunnassa. Ensimmäisenä on niin kutsuttu lähetyskeskustelu, minkä tavoitteena on antaa eväitä asian jatkokäsittelyä varten.

Lapin kansanedustajista Markus Mustajärvi (vas.) on ainoa, joka on ottanut asiaan selkeästi kantaa. Hänen mukaan asian käsittely pitäisi pysäyttää.

Markus Mustajärvi
Markus Mustajärvi, kansanedustaja, Vasemmistoliitto.YLE / Juha-Pekka Inkinen

– Esityksen, sopimuksen valmisteluunkaan ei olla tyytyväisiä, silloin kai olisi, jos on näin monimutkaisesta ongelmavyyhdestä kyse, jossa ollaan ihan perimmäisten kysymysten äärellä, niin silloin kai olisi viisainta ottaa aikalisä. Katsoa miten voidaan lähteä paremmalla valmistelulla liikkeelle, ja se oli se keskeinen viesti myöskin paikallisislta ihmisiltä, jonka me saimme, että asia uuteen valmisteluun.

Ensimmäisenä tästä asiasta on lähetyskeskustelu, mutta nyt ei kuitenkaan tehdä sisältöä koskevia päätöksiä. Keskustelun jälkeen päätetään, mihin valiokuntaan asia lähetetään jatkokäsittelyyn. Asian ensimmäinen osoite on kuitenkin luonnonlisesti maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Koska kuitenkin on kyseessä saamelaisoikeudet, asiaan vaaditaan myös perustusvaliokunnan käsittelyä.

"Vie meidän oikeudet ja laittaa meidät maksamaan"

Juristi ja Saamelaiskäräjien jäsen Anne Nuorgamin mukaan paikalliset ovat joutumassa rannalle.

Anne Nuorgam 23.2.2016
Anne Nuorgam Yle

– Se voimaansaattamislaki, sen perusperiaatteena on niin kutsuttu nimiperiaate, että se jolla on ne kalastusoikeudet, se saa ne halvat kalastusluvat mutta kaikki muut perheestä joutuvat maksamaan.

– Sen lisäksi että se vie pois oikeuksiamme, me joudumme vielä maksamaan jos aiomme päästä kalastamaan kuten ennen, sanoo Anne Nuorgam.